Διαφήμιση
Διαφήμιση
Παγκόσμιος συναγερμός για νέα κυβερνοεπίθεση: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 15 Μαίου 2017 08:24
kkhjgfdΜπορεί να έγινε τυχαία παγκόσμιος «σούπερ ήρωας», όμως ο νεαρός χάκερ MalwareTech που την περασμένη Παρασκευή σταμάτησε από ανεξέλεγκτες επιπτώσεις την επίθεση στους υπολογιστές χιλιάδων χρηστών παγκοσμίως, είναι σαφής: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, τονίζει σε όλους τους τόνους.
Ο 22χρονος Βρετανός τυχαία ουσιαστικά έθεσε εκτός μάχης τον ιό που ήδη είχε προσβάλει περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε 150 χώρες, «μπλοκάροντας» το περιεχόμενό τους και απαιτώντας λίτρα σε Bitcoin για την «απελευθέρωσή» τους.
«Δεν ανησυχώ τόσο για τα email, αλλά για το γεγονός πως ο ιός αυτός θα έχει βρει σίγουρα και μια "πίσω πόρτα" και δεν ξέρω αν εμείς με τις ενέργειές μας έχουμε μπλοκάρει και την πόρτα αυτή», λέει στην Daily Mail. «Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να ξαναχακάρει το σύστημα. Και σε περίπτωση που αυτή η πίσω πόρτα δεν έχει εξουδετερωτεί, τότε όσοι υπολογιστές μολύνθηκαν την Παρασκευή μπορεί να ξαναμολυνθούν εκ νέου», εξηγεί.
«Οι χρήστες μπορούν μόνο να δυναμώσουν τα συστήματά τους, να μην συνδεθούν στο ίντερνετ και πριν το κάνουν να τσεκάρουν για αυτή την "πίσω πόρτα"», προτείνει ο νεαρός. «Θα είναι αρκετά δύσκολο και σίγουρα απαιτείται η βοήθεια ειδικών για να γίνει αυτό», συμπληρώνει.
Αυτό που ανησυχεί τώρα τον ΜalwareTech είναι ένα περίεργο email που έλαβε από κινεζική διεύθυνση και που του ζητούσε να επιβεβαιώσει την μεταφορά του domain. «Φαίνεται σαν κάποιος να προσπαθούσε να κλέψει το domain μας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί αυτός ο κάποιος να κλείσει τον σέρβερ και ο ιός να εξαπλωθεί».
Εξάλλου, οι οι ειδικοί φοβούνται μια νέα έξαρση του ιού σήμερα Δευτέρα όταν εκατομμύρια υπολογιστές τεθούν εκ νέου σε λειτουργία από τους χρήστες τους.
«Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερα από 200.000 θύματα, ιδίως επιχειρήσεις, σε τουλάχιστον 150 χώρες. Διεξάγουμε επιχειρήσεις εναντίον περίπου 200 κυβερνοεπιθέσεων κάθε χρόνο όμως δεν έχουν ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωσε ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Ουέινραϊτ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. Και τίποτα δεν έχει τελειώσει, συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι φοβάται πως θα καταγραφεί από σήμερα αύξηση του αριθμού των θυμάτων «όταν ο κόσμος επιστρέψει στις εργασίες του τη Δευτέρα και ανοίξει τους υπολογιστές του».
«Δεδομένου ότι το εύρος είναι πολύ μεγάλο, μπορούμε να διερωτόμαστε εάν ο στόχος που είχαν ήταν το κυβερνοχάος» σημείωσε ο Λοράν Εσλόλ, διευθυντής στρατηγικής ασφάλειας στην εταιρεία Symantec.
Από τη Ρωσία στην Ισπανία και από το Μεξικό στο Βιετνάμ, εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές, ιδίως στην Ευρώπη, «μολύνθηκαν» από την Παρασκευή από το κακόβουλο λογισμικό που απαιτεί λύτρα, το οποίο εκμεταλλεύεται ένα ελάττωμα των συστημάτων Windows.
Το κακόβουλο αυτό λογισμικό κλειδώνει τα αρχεία των χρηστών και τους αναγκάζει να πληρώσουν ένα ποσό σε bitcoin, ίσο με 300 δολάρια (275 ευρώ), προκειμένου να ξεκλειδώσει τα αρχεία.
Σύμφωνα με τον Ρομπ Ουέινραϊτ «προς το παρόν υπάρχουν αξιοσημείωτα λίγες πληρωμές» χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Από την πλευρά της η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Digital Shadows ανέφερε σήμερα ένα ποσό ύψους 32.000 δολαρίων που έχει συνολικά καταβληθεί σε bitcoin.
«Το να πληρώνετε τα λύτρα δεν αποτελεί εγγύηση για την επαναφορά των αρχείων» προειδοποιεί την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Η επίθεση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα μεταξύ άλλων στη λειτουργία βρετανικών νοσοκομείων, της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, της αμερικανικής εταιρείας FedEx, της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefonica.
Η Europol, η οποία εκτιμά ότι καμία χώρα δεν στοχοθετήθηκε συγκεκριμένα, επιμένει στο γεγονός της πρωτοφανούς ταχύτητας διάδοσης του ιού "Wannacry".
«Ξεκίνησε με το να επιτεθεί σε βρετανικά νοσοκομεία προτού εξαπλωθεί ταχέως σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μόλις ένας υπολογιστής "μολυνθεί", ο ιός σκανάρει το τοπικό δίκτυο και μολύνει τους ευάλωτους υπολογιστές» εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της Europol, Γιαν Οπ Γκεν Ερτ.
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Άμπερ Ραντ, εξάλλου, σε ένα άρθρο στη Sunday Telegraph προειδοποίησε ότι πρέπει να αναμένουμε και άλλες επιθέσεις. Υπογράμμισε δε ότι δεν «θα μάθουμε ενδεχομένως ποτέ την πραγματική ταυτότητα των δραστών».
«Η απειλή είναι ολοένα κι αυξανόμενη» τόνισε ο επικεφαλής της Europol.
 
...προηγούμενη