You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Το προσχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών
Πολιτική σκηνή - Οικονομία
Τρίτη, 09 Μαίου 2017 08:55
b91a5f4cad-656x330Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και το 2021, ίσως και το 2022, περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, «μαχαίρι» σε ορισμένα επιδόματα, εξορθολογισμό
στα ειδικά μισθολόγια και αλλαγές στο καθεστώς των φοροελέγχων και των φοροπροστίμων προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt».
Το προσχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών
Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για τα αντίμετρα και «παράθυρο» παροχών σε περίπτωση υπέρβασης του πλεονάσματος ακόμα και από το 2018.
Στο κείμενο έκτασης 53 σελίδων με ημερομηνία 2 Μαΐου 2015:
• Ξεκαθαρίζεται πως θα ζητηθούν ισχυρές διαβεβαιώσεις. Το ΔΝΤ θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τη ΝΔ για να διασφαλιστεί η μη αναστρεψιμότητα των μέτρων της διετίας 2019-2020, ενώ παράλληλα οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να παράσχουν γραπτή δήλωση και ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση που θα επιβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας τόσο της μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος όσο και των αντιμέτρων ειναι συμβατός με το ελληνικό Σύνταγμα. Νομική γνωμοδότηση θα πρέπει να δώσουν οι ελληνικές Αρχές και για το ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις είναι σύμφωνες με το ελληνικό Σύνταγμα και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
• Ζητείται να «τρέξουν» οι διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών για να καταρτιστεί «οδικός χάρτης» χαλάρωσης των capital controls, με τα βήματα να συνδέονται με μετρήσιμα σημάδια βελτίωσης της εμπιστοσύνης στην αγορά και των συνθηκών ρευστότητας, καθώς και της υλοποίησης κεντρικών πολιτικών.
• Στο φορολογικό πεδίο προβλέπονται: νέο καθεστώς στους φορολογικούς ελέγχους και στα πρόστιμα, τα οποία θα μειώνονται κατόπιν ελέγχων, εφόσον ο φορολογούμενος-ελεγχόμενος συνεργάζεται, καθώς και επανεξέταση των εκπτώσεων και των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, με στόχο την κατάργηση όσων κρίνεται πως δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν.
• Προβλέπονται περικοπές επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και κοινωνικών παροχών.
Ειδικότερα:
1 Τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018, ενώ κατά 58 εκατ. μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από το 2018.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
2 Επίσης τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018. Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών κατά 189 εκατ. ευρώ το 2018.
3 Οπως προκύπτει από το κείμενο που διέρρευσε μέσω της «Ηandelsblatt», αν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην πρώτη αξιολόγηση νομοθετηθούν εγκαίρως και έχουν το προβλεπόμενο αποτέλεσμα, υπάρχει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο προβλέπεται να κλείσει με εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας (259 εκατ. ευρώ), περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. το 2018), φορολόγηση ενοικιάσεων Airbnb (48 εκατ. ευρώ), με εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (33 εκατ. ευρώ) και 7 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας κ.ά.
4 Εφόσον επιτυγχάνονται και υπερκαλύπτονται οι στόχοι, η χώρα μπορεί να προχωρήσει -σε συμφωνία με τους θεσμούς- σε μέτρα που ενδυναμώνουν την κοινωνική προστασία ή μειώνουν το φορολογικό βάρος, στο ύψος της υπεραπόδοσης. Τα μέτρα που αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστούν το 2019 και όχι το 2020 που προβλέπεται, αν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι αυτό είναι απαραίτητο για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν επίσης, αν εκτιμηθεί από όλους τους θεσμούς σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.
Στο μνημόνιο που παρουσιάζει η εφημερίδα, πέραν των αστερίσκων για τη διάρκεια του πλεονάσματος 3,5%, παραμένει ως θέμα υπό συζήτηση το ενδεχόμενο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί την τριετία 2019-2021 (αντί για το 2019) αλλά και η φορολογική μεταρρύθμιση το 2020-2021. Επίσης εξετάζεται και η παράγραφος σύμφωνα με την οποία, αν το 2018 φανεί τελικά ότι υπάρχει μόνιμη υπεραπόδοση, τότε η κυβέρνηση μπορεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να εξετάσει τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει δημιουργηθεί για να ενισχύσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή εναλλακτικά (ή παράλληλα) να μειώσει τα φορολογικά βάρη.
 
...προηγούμενη