Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στην αποκομιδή των απορριμμάτων στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού
ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΔΕΛΤΙΑ - ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 11:10
myota_mailcimp_sima1Σας καταγγέλλω ότι στο Δήμο Παπάγου Χολαργού η αποκομιδή των απορριμμάτων διενεργείται κατά απαράδεκτο τρόπο χειρωνακτικά, παραβιάζοντας κάθε όρο υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας υποχρεώνονται από τη διοίκηση του δήμου να βάζουν τα χέρια τους σε σταθερούς μικρούς ιδιόκτητους κάδους που βρίσκονται έξω από τα σπίτια, κυρίως τις βραδινές ώρες κατά την διάρκεια των οποίων υπάρχει πολύ μικρή ορατότητα και να συλλέγουν από μέσα κάθε είδους αντικείμενο για να το μεταφέρουν στα απορριμματοφόρα.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν και βαριά αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στους σταθερούς κάδους.
Κατά την διάρκεια της εργασίας αποκομιδής έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα καθώς οι εργαζόμενοι πολλές φορές ανιχνεύουν στα τυφλά, αιχμηρά αντικείμενα όπως σύριγγες και μαχαίρια, σπασμένα  γυαλιά, ή τοξικά υγρά, ή χρησιμοποιημένο ιατρικό υλικό, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν χειρωνακτικά και το οποίο τις περισσότερες φορές είναι περιτυλιγμένο – «κρυμένο» ασταθώς σε σακούλες ή άλλο υλικό περιτυλίγματος.
Οπως είναι προφανές, το συγκεκριμένο σύστημα αποκομιδής παραβιάζει κάθε όρο υγιεινής και ασφάλειας και εκθέτει σε πολλαπλούς κινδύνους (ακόμη και της ζωής τους, από αιμορραγίες ή μολύνσεις) τους εργαζομένους στην αποκομιδή.
Παράλληλα η χειρωνακτική αποκομιδή των απορριμμάτων δημιουργεί και ένα τεράστιο αδικαιολόγητο κόστος το οποίο μοιράζονται υπό μορφή τελών όλοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του Δήμου.
Η χειρωνακτική αποκομιδή απαιτεί τουλάχιστον πενταπλάσιο χρόνο και προσωπικό αντίστοιχα, αφού εκτός από την συλλογή μικρής ποσότητας απορριμμάτων ανά μονάδα χρόνου, απαιτεί πολλές φορές και την απομάκρυνση των εργαζομένων από τα απορριμματοφόρα σε μεγάλες αποστάσεις.
Επίπτωση αυτού του φαινομένου είναι οι συνεχείς διαμαρτυρίες των πολιτών για ελλειπή καθαριότητα με πρόσφατη την παράσταση διαμαρτυρίας όλων των συλλόγων γονέων των δημοτικών σχολείων του δήμου μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι λόγοι της συντήρησης αυτού του απαράδεκτου εργασιακά φαινομένου είναι το «πολιτικό κόστος» που φοβάται ότι θα έχει η πολιτική ηγεσία του δήμου καθώς αρκετοί πολίτες δεν θέλουν να αλλάξουν σύστημα λόγω συνήθειας.
Παρά τις συνεχείς αγορές κάδων απορριμμάτων από το δήμο μας και την οικονομική ευρωστία που υπάρχει, και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ουδέποτε αντικαταστάθηκαν οι ιδιόκτητοι κάδοι.
Θεωρώ ότι χρέος όλων και κυρίως των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων είναι η προστασία των όρων υγιεινής ασφάλειας των εργαζομένων, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι διαμαρτύρονται ή όχι και αποδέχονται να εκθέτουν εαυτόν στους προαναφερόμενους κινδύνους.
Καταγγέλλω τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες εργασίας στον Δήμο Παπάγου Χολαργού.
Ζητώ να καταγραφούν άμεσα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί και
ζητώ άμεσα την παρέμβασή σας, προκειμένου να απαλειφθούν τέτοια φαινόμενα να προστατευθούν τα δικαιώματα, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων ώστε να μπει και ο Δήμος Παπάγου Χολαργού εργασιακά στον 21ο αιώνα.
Με τιμή και με ελπίδα
ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
 
...προηγούμενη