Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου
Δελτία τύπου
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 11:40
assets_LARGE_t_942_44796117_type13031Στη «σκιά» της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κορυφώνονται σήμερα με την καθιερωμένη πορεία
προς την αμερικανική πρεσβεία οι τριήμεροι εορτασμοί για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 4.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα περιφρουρούν την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας για την αποφυγή επεισοδίων. Το κλίμα είναι «ηλεκτρισμένο» μετά τις συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδων αντιεξουσιαστών στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο και στην πλατεία Εξαρχείων, που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις εναντίον της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου το βράδυ της Τρίτης.
Σήμερα, το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ επί της οδού Πατησίων θα ανοίξει στις 8:30 π.μ. και θα κλείσει στη 1:00 μ.μ για να ακολουθήσει, κεκλεισμένων των θυρών, η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πολυτεχνείου. Στις 15:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Χθες το πρωί, στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εκ μέρους της εθνικής αντιπροσωπείας, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας. Το «παρών» έδωσαν, επίσης, οι πρώην υπουργοί Παιδείας, Νίκος Φίλης και Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. Οι χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν σε ήρεμο κλίμα, με μοναδική «παραφωνία» τις αντεγκλήσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ομάδα νεαρών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. «Εδώ έγιναν αγώνες που δεν πρέπει να ξεχαστούν και που θα πρέπει να είναι το ορόσημο και στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Πάντοτε η τιμή ανήκει σε αυτούς τους πρωταγωνιστές», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Θυμόμαστε με σεβασμό και απέραντη ευγνωμοσύνη τα παιδιά που έπεσαν εδώ. Σε μια συγκυρία που δοκιμάζεται η δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ελπίζουμε τα οράματά τους και οι θυσίες τους να μην πάνε χαμένα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου σε μήνυμά του για την εξέγερση του Πολυτεχνείου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως σήμερα «αντί για σύμβολο που εμπνέει ενότητα, το Πολυτεχνείο κινδυνεύει να μετατραπεί σε μνήμη που διχάζει».
Κάλεσε δε, τους νέους να κρατήσουν ζωντανό το μήνυμα της επετείου που ήταν ο αγώνας των νέων να αλλάξουν τον κόσμο.
«Σήμερα τιμάμε τους αγώνες των νέων ανθρώπων που έδωσαν και την ψυχή τους για να υπάρξει δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αναγνωρίζει τα αιτήματα και τους αγώνες. Οι αγώνες δεν θα πάνε χαμένοι και θα ολοκληρωθούν με την επιτυχία την επόμενη περίοδο μέσα από τη σκληρή μάχη την οποία δίνουμε», ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας.
«Σαράντα τρία χρόνια μετά, συνεχίζουμε στα βασικά συνθήματα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Αποκτούν περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την οικονομική κρίση» επισήμανε ο αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής, εκπροσωπώντας την επιτροπή εορτασμού. Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου κατέθεσε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Λουίζα Ράζου.
 
...προηγούμενη