τελευταίο θέμα στο webtv συνεδριάσεων περιφέρειας

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ το 1ο Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαδημοτικών Δρώμενων του ΕΔΔΥΠΠΥ: «ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ»
Περιφέρεια
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 10:49
Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Μέσα από την Αυτοδιοίκηση ξεκινά η ανάκαμψη της Πατρίδας μας»
Το 1ο Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαδημοτικών Δρωμένων «Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016» του νεοσύστατου Τομέα πολιτισμού του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) παρουσιάσθηκε σε συνέντευξη τύπου, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου.
Σε συνέχεια της πετυχημένης παναττικής συνάντησης των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στο πολιτιστικό κάλεσμα του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. τον περασμένο Σεπτέμβριο, η παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων επισφράγισε το νέο ξεκίνημα της ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης, της εποικοδομητικής ανταλλαγής ιδεών και ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων Δήμων.
Ανοίγοντας το διάλογο ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, έκανε μία σύντομη αναδρομή στη σύσταση και τους σκοπούς που υπηρετεί το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) που έφερε κοντά τους δήμους μέλη του μέσα από προγράμματα πρόληψης της Υγείας, αλλά και στη νέα πρόκληση που έφερε εις πέρας και επεκτείνοντας τις προσπάθειές του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.
«Ο τομέας Πολιτισμού του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ., υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κατάφερε να συνθέσει και να αξιοποιήσει τις Πολιτιστικές δομές των Δήμων σε έναν ενιαίο κορμό αυτοδιοικητικής εξωστρέφειας και δημιουργικής λογικής. Σε πολύ σύντομο διάστημα οργάνωσε το 1ο Πιλοτικό Διαδημοτικό Πρόγραμμα Πολιτιστικών Δρωμένων παναττικής εμβέλειας, για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016, παρουσιάζοντας εκδηλώσεις και θεματικά φεστιβάλ εντελώς δωρεάν τόσο για τους Δήμους όσο και για τους Δημότες. Μέσα από την Αυτοδιοίκηση -την πιο δύσκολη περίοδο-, ξεκινά η ανάκαμψη της Πατρίδας μας, με τις δικές μας ενέργειες, με τις δικές μας καλές πρακτικές. Το 2017 θα μας βρει περισσότερο έτοιμους ώστε η πολιτιστική αποκέντρωση που οραματιζόμαστε να αδελφοποιήσει τους Δήμους της χώρας μας, δημιουργώντας πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης και προόδου, με βάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Την παρουσίαση του πλαισίου συνεργασίας των Δήμων στο 1ο πιλοτικό πρόγραμμα διαδημοτικών πολιτιστικών δρωμένων έκανε η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. ΠΕ.Α.Π Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Σταυράκη – Πατούλη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σε μια σκληρή περίοδο που όλα δοκιμάζονται και αναιρούνται σε οικονομικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο η συνένωση δυνάμεων αποτελεί αυτοσκοπό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων, ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει τον Πολιτισμό στο επίκεντρο της διαδημοτικής της στρατηγικής και τα κατάφερε. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, με γνώμονα την ποιοτική ψυχαγωγία των συμπολιτών μας και την πολιτιστική αφύπνιση των Δήμων, υλοποιώντας εκδηλώσεις και θεματικά Φεστιβάλ το επόμενο διάστημα, εντελώς δωρεάν για το κοινό». Ενώ πρόσθεσε πως «Ο Πολιτισμός αποτελεί στρατηγική επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας και πρέπει να σχεδιαστεί ως μέρος ολοκληρωμένων πρακτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη».
Όπως τόνισε η κα Πατούλη, «Η αφετηρία αυτής της προσπάθειας είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα, βάζοντας ισχυρά θεμέλια για τη δημιουργία μιας ενιαίας Χάρτας Πολιτισμού πανελλαδικής διαδημοτικής εμβέλειας. Μιας Χάρτας αξιών, θέσεων και αρχών που θα προβάλει τους Δήμου μέλη της εντός και εκτός της Ελλάδας.». Η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τη θερμή ανταπόκρισή τους, τους εκπροσώπους Πολιτισμού, τους Καλλιτεχνικούς διευθυντές των Φεστιβάλ και έθεσε, στον πυρήνα της έναρξης αυτής της κοινής διαδημοτικής πρακτικής, το Συλλογικό Όφελος, ως πλοηγό του Πολιτισμού που μας ενώνει.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, Δήμαρχοι της Αττικής δίνοντας ο καθένας το ξεχωριστό του στίγμα:
Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης (Δήμαρχος Πεντέλης): «Η νέα προσπάθεια στον Πολιτισμό έχει βάθος και θα αναδείξει το έμψυχο δυναμικό των πολιτιστικών μας δομών σε δύναμη παραγωγής σημαντικών διαδημοτικών πρωτοβουλιών».
Μιλτιάδης Καρπέτας (Δήμαρχος Μεταμόρφωσης): Η πορεία της πολιτιστικής αυτής προσπάθειας προδιαγράφεται επιτυχημένη, εν μέσω της πιο κρίσιμης περιόδου για τη χώρα μας, θέτοντας τις βάσεις για αποκατάσταση του αξιακού μας συστήματος».
Γεώργιος Σοφρώνης (Δήμαρχος Σαρωνικού): «Ως Έλληνες μπορούμε να αναδείξουμε την πλούσια ιστορική μας κληρονομιά μέσα από κοινές δράσεις Πολιτισμού. Το διαδημοτικό εγχείρημα αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης των κοινωνιών μας, προσφέροντας σημαντικές πολιτιστικές διεξόδους».
Δημήτρης Λουκάς (Δήμαρχο Λαυρεωτικής): «Με τη συνένωση δυνάμεων μπορούμε να στοχεύσουμε σε μια πραγματική πολιτιστική αποκέντρωση, δημιουργώντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης των κοινωνιών μας. Όλοι μαζί, σίγουρα πετυχαίνουμε περισσότερα».
Το πιλοτικό πρόγραμμα Διαδημοτικών δρωμένων παναττικής εμβέλειας, που τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, περιλαμβάνει ανεξάρτητες πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και 4 θεματικά φεστιβάλ για τη Χορωδία, το Θέατρο, τη Μουσική και τις Παραδόσεις. Οι Δήμοι που συμμετέχουν απ’ όλη την Αττική ξεπερνούν τους είκοσι, ενώ τις εκδηλώσεις ενισχύουν και ανεξάρτητα Ιδρύματα και Σύλλογοι Πολιτισμού. Επίσης, οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τα Φεστιβάλ είναι οι εξής:
•         Χορωδιακό Φεστιβάλ: 12 & 13 Νοεμβρίου (Δημοτικό Θέατρο Πεύκης)
•         Ημέρες Θεάτρου: 18 έως 21 Νοεμβρίου (Δημοτικό Θέατρο Πεύκης)
•         Ήθη και Έθιμα του τόπου μας: 3 & 4 Δεκεμβρίου (Κλειστό Γυμναστήριο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ – Μαρούσι)
•         Από το κλασικό στο σύγχρονο και έντεχνο: 17 & 18 Δεκεμβρίου (Αμφιθέατρο OTE ACADEMY – Μαρούσι)
Παράλληλα, στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διαδημοτική εορταστική συναυλία με φιλανθρωπικό σκοπό στο αμφιθέατροOTE ACADEMY (Μαρούσι).


 
...προηγούμενη