τελευταίο θέμα στο webtv συνεδριάσεων περιφέρειας

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη
Περιφέρεια
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 11:04
Την αναστολή εφαρμογής του νόμου για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων στους Δήμους μέχρι να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα κληρώσεων, ζητά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με επιστολή που απέστειλε στο υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη.
Στην επιστολή επισημαίνει πως «τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας με την αναστολή των διαδικασιών των απ’ ευθείας αναθέσεων μικρών μεν έργων, πλην όμως απολύτως αναγκαίων για την υλοποίηση λειτουργικών αναγκών που δεν είναι δυνατόν να ακυρωθούν, είναι τεράστια» και υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης «για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος που υπηρετούμε, γιατί η εφαρμογή του νόμου χωρίς την επίλυση των παραπάνω εκκρεμοτήτων δεν μας επιτρέπει να εκτελέσουμε επείγοντα έργα τα οποία προστατεύουν το συμφέρον των πολιτών μας και ενδεχόμενα ζωτικής φύσεως αγαθά».
Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης τονίζει πως με δεδομένο ότι οι Δήμοι δεν έχουν καμία ευθύνη «για το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η λειτουργία του ηλεκτρονικού κέντρου το οποίο θα έπρεπε να ήταν έτοιμο μόλις εφαρμοζόταν ο νέος νόμος, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα» και συγκεκριμένα ζητά νομοθετική παρέμβαση «προς άρση αυτού του αδιεξόδου με την αναστολή εφαρμογής της διάταξης αυτής μέχρι ενάρξεως λειτουργίας του ηλεκτρονικού κέντρου έτσι ώστε οι Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα με βάση το ισχύον καθεστώς των απ’ ευθείας αναθέσεων».

     κ. Χρήστο Σπίρτζη      Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 
 
 
Κύριε Υπουργέ, 
 
Σε συνέχεια της συζήτησής μας που διεξήχθη στο Υπουργείο σας, τη Δευτέρα 05/09/2016, στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται στους Δήμους με την άμεση εφαρμογή του Ν.4412/2016, αλλά και με αφορμή τις ειδικότερες συζητήσεις στελεχών της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου σας, την 28/9/2016, θα επιθυμούσαμε να σας επισημάνουμε τα κάτωθι: Διαπιστώθηκε ότι ενώ έχουν παρέλθει περίπου δύο μήνες από της εφαρμογής του νόμου, δεν έχουν επιλυθεί σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από την ενδεχόμενη εύλογη μεν, πλην όμως μεγάλη καθυστέρηση λειτουργίας του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος κληρώσεων. Σαν αποτέλεσμα αυτού, είναι να έχει σταματήσει πλήρως η υλοποίηση των διαδικασιών των απευθείας αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών υπηρεσιών, δεδομένου ότι η σχετική διάταξη του άρθρου 118 του Νόμου επί του ζητήματος αυτού είναι αμέσου εφαρμογής. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας με την αναστολή των διαδικασιών των απευθείας αναθέσεων μικρών μεν έργων, πλην όμως απολύτως αναγκαίων για την υλοποίηση λειτουργικών αναγκών που δεν είναι δυνατόν να ακυρωθούν, είναι τεράστια.  Ζητήσαμε λοιπόν και ζητάμε, δια της παρούσης, μετ’ επιτάσεως, κ. Υπουργέ, όπως δοθεί άμεσα μία λύση που θα προβλέπει την αναστολή εφαρμογής της διάταξης αυτής μέχρι λειτουργίας του ηλεκτρονικού κέντρου. Αυτό επιβάλλεται για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος που υπηρετούμε, γιατί η εφαρμογή του νόμου χωρίς την επίλυση των παραπάνω εκκρεμοτήτων, δεν μας επιτρέπει να εκτελέσουμε επείγοντα έργα τα οποία προστατεύουν το συμφέρον των πολιτών μας και ενδεχόμενα ζωτικής φύσεως αγαθά. 
Επειδή θεωρούμε απαραίτητο να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των Δήμων μας, και επιπλέον, επειδή δεν φέρουμε καμία ευθύνη για το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η λειτουργία του ηλεκτρονικού κέντρου το οποίο θα έπρεπε να ήταν έτοιμο μόλις εφαρμοζόταν ο νέος νόμος, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Εν όψει των ανωτέρω, ζητούμε άμεσα τη νομοθετική παρέμβασή σας προς άρση αυτού του αδιεξόδου με την αναστολή εφαρμογής της διάταξης αυτής μέχρι ενάρξεως λειτουργίας του ηλεκτρονικού κέντρου έτσι ώστε οι Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα με βάση το ισχύον καθεστώς των απευθείας αναθέσεων. 
 
...προηγούμενη