τελευταίο θέμα στο webtv Συνεντεύξεις

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
H αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου
Συνεντεύξεις
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2016 10:53
siaanagnot2032* Για τη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα:
«Εννοείται ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τα κανάλια που κλείνουν και δεν θα αφήσει τόσους εργαζόμενους έτσι.
Να θυμίσω όμως ότι κανένας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ενδιαφέρθηκε για τους απλήρωτους εργαζόμενους των καναλιών και για τους 2.500 εργαζόμενους της ΕΡΤ... Καταρχάς, ανοίγουν δύο νέα κανάλια που θα χρειαστούν εργαζόμενους -800 έως 1.000- και από εκεί και πέρα θα γίνουν και κάποια θεματικά και περιφερειακά κανάλια. Δηλαδή, ανοίγουν θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί να κατηγορείται μια κυβέρνηση που προσπαθεί να λύσει -αν όχι να απομειώσει- το θέμα της ανεργίας ότι θα αφήσει τόσο κόσμο στο δρόμο... Δεν μπορώ να πω αν θα δοθεί και πέμπτη άδεια. Αυτό θα το καθορίσει ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός με με τη Βουλή».
* Για τη λειτουργία των σχολείων:
«Έχουν γίνει ήδη αποσπάσεις. Έχει συμπληρωθεί η διαδικασία των αποσπάσεων, έχει καταρτιστεί πλήρως ο πίνακας των αναπληρωτών, οπότε όλο το υπουργείο εργάζεται αυτή την στιγμή για να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου. Είναι μια ρητή δέσμευση να μην υπάρξει κλειστό σχολείο στις 12 του μηνός. Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 12 και όπως πρέπει να ανοίξουν. Δεν θέλω να κάνω συμψηφισμούς, αλλά υπήρχαν σχολεία τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και πριν από την κρίση, που μέχρι τα Χριστούγεννα δεν είχαν όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους και λειτουργούσαν με φωτοτυπίες αντί βιβλίων. Τώρα είναι προσωπική δέσμευση του υπουργού. Μια εβδομάδα μένει. Ο καθένας κρίνεται από αυτά που κάνει... Μην προκαταλαμβάνουμε τα πράγματα. Έχουν δεσμευτεί τα χρήματα για 20.800 διορισμούς. Αυτοί οι διορισμοί θα γίνουν αυτό το διάστημα, μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, στην εβδομάδα που μένει. Ας περιμένουμε, λοιπόν, για να δούμε τι θα γίνει».
* Για τα ιδιωτικά σχολεία:
«Δεν συμφέρει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να έχουν κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους οι εκπαιδευτικοί; Αν κλείσουν γι' αυτό το λόγο, πάει να πει ότι καλώς έγινε αυτή η ρύθμιση. Δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να είναι στον αέρα και να μπορεί ο κάθε ιδιώτης να τους διώχνει ανά πάσα στιγμή. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες πέρυσι κραύγαζαν ότι δεν μπορεί να μπει αυξημένος Φ.Π.Α στα ιδιωτικά σχολεία γιατί δεν είναι επιχειρήσεις και εξυπηρετούν δημόσιο αγαθό. Πρέπει να αποφασίσουν, εάν είναι επιχειρήσεις, να το ξέρουμε και να το ξέρουν και οι εκπαιδευτικοί. Εάν δεν είναι επιχειρήσεις και παράγουν δημόσιο αγαθό, τότε εκεί οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι υπό την εποπτεία του δημοσίου και να περνούν από επιτροπή που ελέγχεται από το υπουργείο για το λόγου που πρέπει να απολυθούν. Σε αυτή τη φάση που έχουν γίνει τόσο ελαστικές οι σχέσεις εργασίας, ένας εκπαιδευτικός που δουλεύει λες και εξυπηρετεί πελάτη, διαλύει την παιδεία απολύτως».
* Για το μάθημα των Θρησκευτικών:
«Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής -συμμετέχουν θεολόγοι στην επιτροπή- επεξεργάζεται το περιεχόμενο των βιβλίων. Δεν προλαβαίναμε μέσα σε λίγους μήνες να αλλάξουμε τα βιβλία. Από την στιγμή όμως που θα αποφασιστεί να αλλάξει το περιεχόμενο, θα αλλάξουν και τα βιβλία. Τώρα, προφανώς, θα μοιραστούν εγκύκλιοι κ.λπ. και οι θεολόγοι θα ξέρουν πώς να διδάξουν ένα μάθημα που μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές. Το ΙΕΠ έχει ασχοληθεί για να εκσυγχρονιστεί το περιεχόμενο των βιβλίων των θρησκευτικών και να μην έχουμε και αυτή την τάση να αφήνουν τα παιδιά τα θρησκευτικά... Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε συγκρούσεις με την Εκκλησία -υπάρχουν και ιεράρχες μέσα στην επιτροπή-, αλλά το θέμα είναι ότι ό,τι αφορά περιεχόμενο σχολικού βιβλίου είναι θέμα της πολιτείας και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι. Αυτή πρέπει να αποφασίσει για το τι είδους εκπαίδευση παρέχει...».
* Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων:
«Έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για να προσληφθούν οι καθηγητές που θα μπορέσουν να διδάξουν σε αυτά τα παιδιά. Και νομίζω ότι η άλλη καινοτομία του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε ήταν η εκπαίδευση των προσφύγων. Όλοι, εκτός της Χρυσής Αυγής, πρέπει να το θεωρήσουμε πολύ σημαντικό αυτό και να αντιμετωπίσουμε τα προσφυγόπουλα ως παιδιά».
* Για τη θερινή ακαδημία
«Ήταν μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ότι και οι νέοι πρόσφυγες άνω των 15 ετών πρέπει να μάθουν ότι έχουν ελπίδα. Ότι θα περάσουν σε κάποιο ίδρυμα τριτοβάθμια εκπαίδευσης. Ήταν σεμινάρια και έγινε για να θεσπιστούν τα κριτήρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο (σ.σ. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) πώς αυτά τα παιδιά θα ενταχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γιατί κάποια παιδιά σπούδασαν στη χώρα τους. Πώς θα φτιάξουμε διαβατήριο φοιτητή».
 
...προηγούμενη