Διαφήμιση
Διαφήμιση
Τηλεοπτικές άδειες: Προχωράει η διαδικασία
Δελτία τύπου
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 09:58
eeΟμαλά συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα, "κλείδωσαν" οι δύο τηλεοπτικές άδειες. Η δημοπρασία της πρώτης τηλεοπτικής άδειας έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης και της δεύτερης σήμερα το πρωί, χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό για την ταυτότητα του πρώτου νικητή ή για το τελικό ύψος του τιμήματος.
Η δημοπράτηση της τρίτης τηλεοπτικής άδειας κατά πληροφορίες ξεκίνησε σήμερα το πρωί και αμέσως θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της τέταρτης και τελευταίας άδειας. Έτσι εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου.
Χθες το απόγευμα υπήρξε όργιο φημών, σχετικά με το ποιοι είναι οι πρώτοι καναλάρχες και πόσα χρήματα έδωσαν, ωστόσο στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει καμία λεπτομέρεια για τη διαδικασία, καθώς τηρείται η "σιγή ασυρμάτου".
Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν διάφοροι και τονίζουν ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.
Οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται «κλειδωμένοι» στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία τους στη ΓΓΕΕ, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί προσωπικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για να μην υπάρξει ο κίνδυνος καμίας διαρροής.
Οι περισσότεροι έφθασαν στη ΓΓΕΕ με βαλίτσες με τα προσωπικά τους είδη, ακόμα και υπνόσακους καθώς η διαδικασία αναμένεται να τραβήξει σε πέρας, ενώ υπενθυμίζεται ότι κανένας δεν θα εξέλθει των γραφείων της ΓΓΕΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουν δημοπρατηθεί και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.
Σημειώνεται ότι από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία) ενώ οι υπόλοιπες εκπροσωπούνται από τους Γενικούς Διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον ALPHA).
Παππάς: Ο διαγωνισμός διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο
«Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι' αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι η σημερινή διαδικασία βρίσκεται σε αντιπαραβολή και σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο- με τον οποίο δόθηκε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 15 χρόνια όλο το ψηφιακό φάσμα- όταν οι συμμετέχοντες λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκείνον τον καιρό, είχαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά είχαν και τον χρόνο να συνασπιστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα. «Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές, ο σημερινός διαγωνισμός, κατ' εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει ακριβώς ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο και ότι θα είναι καθαροί οι όροι», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αυτήν τη θέση σήμερα».
«Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».
Επόμενο βήμα οι περιφερειακές. Αργούν οι θεματικές
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις 4 γενικές άδειες, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει με το ζήτημα των περιφερειακών αδειών.
"Είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε το θέμα των θεματικών" ανέφερε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος, δίνοντας το στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.
Στόχος είναι η διαδικασία των Περιφερειακών να γίνει μέσω ενός ενισχυμένου ΕΣΡ, το οποίο θα ενωθεί με την ΕΕΤΤ σε ένα ισχυρό όργανο, στα βρετανικά πρότυπα. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο ΕΣΡ θα αποτελούν άνθρωποι της νέας γενιάς με εμπειρία στην αγορά.
Αν η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει, όπως έγινε και στις γενικές άδειες.
Το ζήτημα των θεματικών αδειών, φαίνεται ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, αν αναλογιστούμε ότι οι 4 γενικές δίνονται βάσει συγκεκριμένης πρόβλεψης για την αγορά και τη διαφημιστική πίτα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει την εξέλιξη της αγοράς, καθώς δεν θα ήταν λάθος να σημειωθεί ότι και οι κάτοχοι αδειών γενικού περιεχομένου και οι κάτοχοι θεματικών αδειών, την ίδια αγορά θα διεκδικήσουν.
 
...προηγούμενη