Διαφήμιση
Διαφήμιση
Συναγερμός για νέο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών
Δελτία τύπου
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016 12:43
assets_LARGE_t_942_44625838_type13031«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο νέων μαζικών εισροών προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,
Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές «κύμα» επιπλέον 130.000 έως 180.000 προσφύγων. Το προσφυγικό προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου, ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.
«Το χάος πήρε μορφή. Μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ο μέσος όρος της ροής προσφύγων στα ελληνικά νησιά είναι 70-100 τη μέρα, ενώ πριν από την συμφωνία ήταν 800-1.200 τη μέρα.
Αν δεν υπήρχε η συμφωνία, θα είχαμε σήμερα στην Ελλάδα 130.000 με 180.000 παραπάνω πρόσφυγες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκαταγραφής των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα camp στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόσθεσε δε, ότι ανησυχεί για το μέλλον της συμφωνίας. «Οποιαδήποτε αστάθεια μπορεί να την επηρεάσει», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Επιμένουμε στο να μην καταρρεύσει η συμφωνία και θέλουμε το ίδιο να κάνουν και οι Τούρκοι». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα βρίσκονται συνολικά 58.452 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων στα νησιά παραμένουν οι 11.333.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μουζάλας, προκαταγράφηκαν 27.592 άτομα που βρίσκονται στα camp στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ επιπλέον 4.000 έως 6.000 δεν προσήλθαν στη διαδικασία προκαταγραφής και η κυβέρνηση δεν γνωρίζει που βρίσκονται. Όπως εξήγησε ο υπουργός, αυτοί έχουν αρνηθεί την καταγραφή ή έχουν μετακινηθεί σε κοινότητες μεταναστών.«Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ελλάδα να έχουν δικαιώματα παιδείας, εργασίας, στέγασης και υγείας», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των προκαταγεγραμμένων προσφυγων, το 46% είναι παιδιά. «Αυτό αποτελεί τεράστιο ζήτημα για την παιδεία», είπε ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας παράλληλα ότι αναζητείται φόρμουλα για να μπορούν οι πρόσφυγες να εργαστούν. Το έγγραφο που παραλαμβάνουν κατά την προκαταγραφή τους γράφει ότι «Δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία», αλλά αυτό -σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό- πρέπει να αλλάξει καθώς η πλήρης αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες μπορεί να διαρκέσει ένα ως δύο χρόνια.
Τέλος, προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υπάρχοντες καταυλισμοί στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα όπου, όπως παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας, «πολλές από τις 40.000 θέσεις φιλοξενίας που δημιουργήσαμε είναι κακές».
 
...προηγούμενη