Διαφήμιση
Διαφήμιση
Τουρκία: Μετά το Δημόσιο, πογκρόμ και στα μέσα ενημέρωσης
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 10:59
tourkia-meta-to-dimosio-kai_-pogrom-kai_sta-mesa-enimerosisΕντάλματα σύλληψης για 42 δημοσιογράφους εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, επεκτείνοντας τις εκκαθαρίσεις και στα μέσα ενημέρωσης, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ανάμεσα στους 42 δημοσιογράφους είναι και η γνωστή σχολιάστρια και πρώην βουλευτής Ναζλί Ιλιτσάκ.
Οι άνευ προηγουμένου εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερα από 60.000 στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.
Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε την Άγκυρα ότι εάν επαναφέρει τη θανατική ποινή, η ΕΕ θα σταματήσει τις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας άμεσα.
Το Σάββατο, δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης το πρώτο προεδρικό διάταγμα, μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, με το οποίο ορίζεται ότι η προφυλάκιση κρατουμένων μπορεί να διαρκέσει ώς 30 ημέρες, για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
 
...προηγούμενη