Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βαυαρός ΥΠΕΣ: Γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας η έκρηξη στο Άνσμπαχ
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 10:50
bauaros-ypes-gnisia-islamistiki-epithesi-autoktonias-i-ekriksi-sto-ansmpaxΩς «γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες έξω από συναυλιακό χώρο στο Άνσμπαχ και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο δράστης και να τραυματιστούν 12 άτομα.
Ο δράστης, ένας 27χρονος Σύρος πρόσφυγας του οποίου η αίτηση χορήγησης ασύλου είχε απορριφθεί, ήταν γνωστός στις αρχές, καθώς είχε επιχειρήσει δύο φορές να αυτοκτονήσει και βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ είχε εμπλακεί και σε υποθέσεις ναρκωτικών.
«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς είχαμε εδώ μια γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Χέρμαν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να συνδεόταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν, διευκρίνισε, σημειώνοντας πάντως ότι «η προφανής πρόθεση να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους παραπέμπει τουλάχιστον σε ισλαμιστικό υπόβαθρο».
«Πρέπει να δούμε ότι μεταξύ των πολλών προσφύγων με τη θλιβερή μοίρα, έρχονται και άνθρωποι στη χώρα μας ή έχουν έρθει ήδη, οι οποίοι αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα μας», δήλωσε o ΥΠΕΣ της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία που διέπει την χορήγηση ασύλου, αλλά και το ποινικό δίκαιο και τα ζητήματα παραμονής στην Γερμανία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Πρέπει όλοι να δεχτούν το νομικό σύστημα αυτής της χώρας. Αν κάποιος το παραβιάζει, θα πρέπει να καθίσταται σαφές σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι έως τώρα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα», τόνισε ο κ. Χέρμαν. Όπως είπε, το ζήτημα της ασφάλειας θα αποτελέσει κεντρικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας που συνεδριάζει αύριο στο Τέγκερνζεε, με βασικό μέλημα την αποτροπή κατάχρησης του ασύλου.
Από την πλευρά της αστυνομίας της Νυρεμβέργης, ο διευθυντής Ρόμαν Φέρτινγκερ τόνισε ότι αν ο δράστης είχε καταφέρει να μπει στον συναυλιακό χώρο όπου βρίσκονταν 2.500 άτομα, «θα είχαμε σημαντικά περισσότερα θύματα».
Ο 27χρονος είχε προσπαθήσει να μπει στον συναυλιακό χώρο αλλά δεν είχε εισιτήριο και δεν του επετράπη η είσοδος. Ενδεχομένως ήθελε να πυροδοτήσει την βόμβα με τα αιχμηρά μεταλλικά μέρη, την οποία είχε στο σακίδιό του, στο μουσικό φεστιβάλ του Άνσμπαχ.
Από νωρίς σήμερα το πρωί η Αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες στο προσφυγικό κέντρο στο οποιο φιλοξενείτοο δράστης.
 
...προηγούμενη