τελευταίο θέμα στο webtv Συνεντεύξεις

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Η επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου.
Συνεντεύξεις
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 12:48
diamantopoulouΓια το Brexit:
«Υπάρχει μια πολιτική ρητορική εδώ και πολλά χρόνια στη Βρετανία, η οποία σκοπεύει στη διάλυση της Ευρώπης
και τώρα ο κίνδυνος είναι να διαλυθεί η ίδια η Μ. Βρετανία. Να πάθουν, δηλαδή, οι ίδιοι αυτό που ήθελαν για την Ευρώπη. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν ότι η Σκωτία και η Β. Ιρλανδία θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη και βάζουν θέμα να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρώτα τεράστια προβλήματα είναι της ίδιας της Βρετανίας. Το τέρας του λαϊκισμού το θρέψαμε τις περιόδους της ευημερίας. Έχω πάντα την εικόνα των ευρωπαϊκών συμβουλίων, όπου ο κάθε πρωθυπουργός, στην περίφημη press conference μετά, έλεγε για τις νίκες του εναντίον της Ευρώπης. Όλοι, προσπαθώντας να δείξουν πόσο καλή είναι η εθνική πολιτική, είχαν πάντα μια Ιφιγένεια, την Ευρώπη. Δεν γίνεται πια να καθίσουμε και να κλαίμε πάνω από τα ερείπια που δημιούργησε το βρετανικό δημοψήφισμα...
Λέμε ότι η Ευρώπη δεν έδωσε σημασία στην κοινωνική πολιτική, στη Δημοκρατία. Ας πάρουμε τη βρετανική περίπτωση. Στον κοινωνικό τομέα, στο κοινωνικό κράτος τους, έχουν πάρει εξαιρέσεις από όλα. Και στην αγορά εργασίας, που οι οδηγίες είναι τόσο σφιχτές για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη, η Αγγλία εδώ και δεκαετίες έχει ξεχωριστές. Το κοινωνικό της κράτος το οργάνωσε όπως ήθελε, στο ευρώ δεν μπήκε... Γιατί φταίει η Ευρώπη για την Βρετανία;».
Για Ντ. Κάμερον και την απόφαση για δημοψήφισμα:
«Μια πολιτική αποκάλυψη του θράσους και της δειλίας. Δεν στάθηκε ένας ηγέτης μπροστά να πει “εκεί θα την πάμε την χώρα, γιατί εκεί πρέπει να πάει”, απλά έκανε αυτό που έλεγε η κοινή γνώμη του κόμματός του, τα στελέχη του κ.λπ. και έβαλε στο παιχνίδι, για πολιτικούς λόγους, το δημοψήφισμα κι τώρα κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία, ως ο άνθρωπος που έφερε το τελειωτικό χτύπημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από 300 χρόνια Ηνωμένου Βασιλείου».
Για την επόμενη ημέρα:
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναλύσει την κατάσταση, έχουν plan a, b, c, πώς θα λειτουργήσουν οι χώρες την επόμενη ημέρα, πώς θα εξυπηρετηθεί το ευρωπαϊκό και εθνικό συμφέρον. Δεν θα σηκώσουμε ψηλά τα χέρια. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό που συνέβη, αλλά θα το ανατρέψουμε. Δυο είναι οι πιθανότητες τώρα. Ή θα κατευθυνθούμε προς τη διάλυση της Ευρώπης, κάνοντας πίσω, δηλαδή με δισταγμούς, με το να μην κάνουμε τίποτα τώρα, γιατί τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί είναι οι λαϊκιστές, οι εξτρεμιστές κ.λπ... Το άλλο είναι, όσοι θέλουν και μπορούν, να ακολουθήσουν τη μεγάλη συμμαχία της Ευρώπης, γιατί αυτό είναι το συμφέρον των λαών. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν και δεν μπορούν. Αυτούς η Ευρώπη, αυτή η συμμαχία, θα τους βοηθήσει να ενταχθούν. Αλλά, όσοι θέλουν πια...
Το επόμενο διάστημα η κάθε χώρα θα δει πώς θα μειώσει τις επιπτώσεις και θα αυξήσει τις δυνατότητες για τον εαυτό της. Να πω ένα παράδειγμα για την Ελλάδα, που ίσως ακουστεί λίγο υπερβολικό. Δεν θα χρειαστεί η ναυτιλία ένα ευρωπαϊκό Σίτι; Δεν θα πρέπει ο Πειραιάς να βάλει πλώρη κατευθείαν να γίνει το ευρωπαϊκό Σίτι για τη ναυτιλία; Να μια ευκαιρία. Δεν το θέλουν αυτό οι Βρετανοί; Θα το πάρουμε εμείς. Η Φρανκφούρτη ετοιμάζεται ήδη να γίνει χρηματοπιστωτικό κέντρο. Η κάθε χώρα τώρα θα δει -και η Ευρώπη συνολικά-, πώς θα αντιμετωπίσει προς όφελος των πολιτών της μια απόφαση, που η Βρετανία πρέπει τώρα να διαχειριστεί η ίδια».
Σε άλλο σημείο είπε: «Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και στην Βρετανία. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού πολύ εσωστρεφές, με πολλά δικά τους προβλήματα... Δυστυχώς, ένα πολιτικό προσωπικό εξαιρετικά μορφωμένο, με παραστάσεις, με πολύ υγιείς λαϊκές βάσεις, δεν μπόρεσε να νικήσει τον Νάιτζελ Φάρατζ και τον Μπόρις Τζόνσον. Δύο καρικατούρες της πολιτικής...».
 
...προηγούμενη