Διαφήμιση
Διαφήμιση
Φαλούτζα: Αποδυναμώνεται το Ισλαμικό Κράτος
Δελτία τύπου
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 09:05
kygfjfΑισιοδοξία για τη νίκη των ιρακινών στρατευμάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Φαλούτζα δηλώνουν οι ειδικοί. Η επόμενη μέρα αναμένεται όμως δύσκολη για τους πολίτες αλλά και για την ιρακινή κυβέρνηση.
Εδώ και δύο εβδομάδες τα ιρακινά στρατεύματα δίνουν μάχη για την πόλη Φαλούτζα, που βρίσκεται υπό την κατοχή των Ισλαμιστών. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις περίπου 50.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη. Όποιος προσπαθεί να δραπετεύσει κινδυνεύει να εκτελεστεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Τις δικές τους οικογένειες τις έχουν φυγαδεύσει από την πόλη προ πολλού.
Η βία είναι το μοναδικό όπλο των τζιχαντιστών. Από τις αρχές του 2014 όταν κατέλαβαν τη Φαλούτζα έχουν σπείρει τον τρόμο στους κατοίκους και έτσι δεν κατάφεραν να κερδίσουν την υποστήριξή τους. Ελάχιστοι μόνο στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση και όσοι τη στηρίζουν, το κάνουν γιατί επωφελούνται οικονομικά.
Ο ιρακινός στρατός αναμένεται να βγει νικητής από αυτή τη στρατιωτική μάχη, εκτιμά και ο δημοσιογράφος Αλί Μαμουρί. Ωστόσο η πραγματική πρόκληση θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Θα πρέπει να δημιουργηθούν και πάλι τοπικές μονάδες που θα φροντίσουν για τη δημόσια ασφάλεια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει την αποκατάσταση των ζημιών στην πόλη και θα πρέπει να υπάρξουν μετριοπαθείς ιεροκήρυκες που θα αποτελέσουν τον αντίποδα στον σαλαφισμό, υποστηρίζει ο Μαμουρί.
Το μέλλον του Ισλαμικού Κράτους
Ο πολιτικός επιστήμονας Φόλκερ Πέρτες εκτιμά επίσης ότι υπάρχουν δείγματα για μια θετική εξέλιξη στο Ιράκ. «Δεν πρόκειται για αποτυχημένο κράτος, αυτό συμβαίνει το πολύ πολύ σε μεμονωμένα μέρη της χώρας, δηλαδή σε εκείνα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά είναι γενικά ένα απειλούμενο κράτος».
Παρ' όλη την αισιοδοξία λοιπόν το Ισλαμικό Κράτος παραμένει επικίνδυνο και στο Ιράκ αλλά και στην Συρία, αν και έχει υποστεί ήττες και στις δύο χώρες. Πολλοί από τους τζιχαντιστές έχουν φύγει προς τη Λιβύη. Ο ειδικός σε θέματα Εγγύς Ανατολής Γκίντερ Μάιερ υπογραμμίζει:
«Προφανώς η τρομοκρατική οργάνωση βλέπει το μέλλον της στη Λιβύη. Έτσι ώστε αν ηττηθεί στο Ιράκ και τη Συρία αυτό να μην σημάνει και το τέλος του Ισλαμικού Κράτους. Ταυτόχρονα αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένουμε ούτε την διάλυση του Ισλαμικού Κράτους στις μουσουλμανικές χώρες ούτε τη μείωση του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη».
Στη Φαλούτζα εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμη 500 με 1000 τρομοκράτες, οι όποιοι όμως δεν αναμένεται να αποτελέσουν πρόβλημα για τα ιρακινά στρατεύματα. Επιπλέον διαφαίνεται ότι οι ισλαμιστές δεν επιδιώκουν να φέρουν μεγάλη αντίσταση. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κάποιοι από αυτούς έχουν αρχίσει να ξυρίζουν τα γένια τους και να υποδύονται τους πρόσφυγες.
 
...προηγούμενη