Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βαρουφάκης: Στη γραμμή Σαμαρά-Βενιζέλου ο «κόφτης χρέους» του Τσίπρα
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 11:15
0410A916348D3B8BC9EEA22DD452B1CEΑπάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για τον «κόφτη χρέους» δίνει με άρθρο του ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Τονίζει ότι με τα όσα λέει ο πρωθυπουργός «ακουσίως, βέβαια, γίνεται αρωγός των επιχειρημάτων των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου», ενώ υπογραμμίζει ότι ο «κόφτης χρέους» δεν θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.
Στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, τη Δευτέρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλύει τα αποτελέσματα που θα έχει ο «κόφτης χρέους» και παρουσιάζει αντεπιχειρήματα στα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναρωτιέται γιατί ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη γραμμή Σαμαρά - Βενιζέλου.
Τονίζει, δε, ότι «όμως για την περίοδο 2015 - 2030, αν ο "κόφτης" του 15% αποτελεί όντως λυτρωτική "λύση", που καθιστά το χρέος βιώσιμο (κάτι που δεν ισχύει), τότε τα εύσημα τα αξίζουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι [...] "διασφάλισαν" πως την περίοδο 2015 - 2030 οι ετήσιες αποπληρωμές κατά μέσο όρο δεν θα ξεπερνούν το 11% του ΑΕΠ».
Επισημαίνει, πάντως, ότι ούτε οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δικαιούνται να διατυμπανίζουν πως οι χαμηλές πληρωμές που είχαν φέρει με το Μνημόνιο 2 καθιστά το χρέος βιώσιμο.
Αφού εξηγεί ότι λύση για το χρέος δεν αποτελεί ούτε καν ο συνυπολογισμός στις ετήσιες αποπληρωμές της μετακύλισης των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, που ίσως ευελπιστεί ότι θα επιτύχει η κυβέρνηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «μόνο η άμεση παύση της επιταχυνόμενης λιτότητας (δηλαδή μείωση μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% κάτω του 1,5%), σε συνδυασμό με πραγματική αναδιάρθρωση χρέους, μπορεί να δώσει ανάσες στη χώρα ανατρέποντας τη σκοτοδίνη χρέους - ύφεσης.
 
...προηγούμενη