Διαφήμιση
Διαφήμιση
Την Τρίτη ξεκινά η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 23 Μαίου 2016 11:09
C2514877B1B1829C409BF87E99C755A5Αρχίζει την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.
«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, εδώ και τρεις εβδομάδες έχουμε ειδοποιήσει ότι όταν θα είναι έτοιμοι οι έξι - επτά στεγασμένοι χώροι και θα ξεκινήσει η μεταφορά του κόσμου. Μέσα σε ένα δεκαήμερο, όπως στον Πειραιά, θα μετακινηθεί ο κόσμος στις νέες εγκαταστάσεις, κάτι που είναι ισχυρό δέλεαρ» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπεύθυνος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κυρίτσης.
Ο κ. Κυρίτσης ξεκαθάρισε πάντως ότι «είδα έμφαση στο διαδίκτυο στο αστυνομικό σκέλος... Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αστυνομοκεντρικά το προσφυγικό, δεν πρόκειται να γίνει κάποια σκούπα ή κάτι τέτοιο.» «Δεν είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα επελάσουν στίφη αστυνομικών με άλογα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση «το τελευταίο διάστημα μεταφέραμε σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας 2.000 άτομα, έχουμε αυτή τη στιγμή 6.000 θέσεις (στους στεγασμένους χώρους στη Βόρεια Ελλάδα) και στην Ειδομένη υπάρχουν πάνω από 8.000 άτομα».
«Το Ελληνικό είναι ειδικός χώρος φιλοξενίας δεν είναι άτυπος καταυλισμός, είναι υπεράριθμος χώρος, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τον κόσμο σε άλλες μονάδες φιλοξενίας» διευκρίνισε ο κ. Κυρίτσης.
Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα μετέδωσε νωρίτερα το Mega.
Στην περιοχή αναμένονται αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα ήδη ξεκινούν από την Αττική πάνω από 10 διμοιρίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις και στα κέντρα φιλοξενίας υπό το φόβο αντιδράσεων, ενώ στη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις.
Πάντως ο προβληματισμός παραμένει σχετικά με το εάν θα είναι επαρκείς οι θέσεις στις δομές που υπάρχουν για να φιλοξενήσουν όλα τα άτομα από την Ειδομένη.
 
...προηγούμενη