Διαφήμιση
Διαφήμιση
Χάθηκε στη Μεσόγειο η πτήση Παρίσι-Κάιρο της EgyptAir
Δελτία τύπου
Πέμπτη, 19 Μαίου 2016 10:59
DB59ADEEEC00F1BB0675317B463A3FA7Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από την Μεσόγειο αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβάτες και πλήρωμα που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο. H επαφή χάθηκε τα ξημερώματα
λίγο μετά την έξοδο από τον ελληνικό ενάεριο χώρο και η Αθήνα, με την οποία έγινε η τελευταία επαφή του αεροσκάφους, συμμετέχει στις έρευνες με φρεγάτα και στρατιωτικά αεροσκάφη. Το Παρίσι «δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο» και στέλνει πλοία και αεροσκάφη στην έρευνα, που γίνεται και από τις αιγυπτιακές δυνάμεις.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στο Γαλλικό Πρακτορείο μιλούν για συντριβή 130 ναυτικά μίλια ανοικτά της Καρπάθου, στην περιοχή εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου. Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο των ελληνικών υπηρεσιών αεροπορίας.
Το στίγμα χάθηκε αφού η πτήση είχε ήδη μπει περίπου 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, και περίπου δέκα λεπτά μετά την τελευταία επικοινωνία. Σύμφωνα με την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εξαφανίστηκε δύο λεπτά μετά την έξοδο από τον ελληνικό ενάεριο χώρο και οι έλληνες ελεγκτες ήταν οι τελευταίοι που επικοινώνησαν το πλήρωμα του αεροσκάφους.
Διαβάστε επίσης
Ελληνική φρεγάτα και αεροσκάφη αναζητούν το αεροσκάφος της EgyptAir
Αξιωματούχοι της αιγυπτιακής αεροπορίας ανέφεραν ανώνυμα στο Reuters ότι θεωρούν πως το αεροσκάφος συνετρίβη. Επίσημα πάντως, οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ανέφεραν πως είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουν για συντριβή.
Σύγχυση επικρατεί για το εάν και πότε στάλθηκε και ελήφθη σήμα κινδύνου: Οι τελευταίες ανακοινώσεις από την EgyptAir υποστήριζαν, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές, πως το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου που ελήφθη από στρατιωτικές υπηρεσίες στις 04:26 (ώρα Καΐρου). Αυτό θα ήταν δύο ώρες μετά την εξαφάνιση, και εκτιμάται πως ενδεχόμενο σήμα μπορεί να είχε σταλεί από τα αυτόματα συστήματα του αεροσκάφους. Στη συνέχεια ωστόσο, στρατιωτική ανακοίνωση διέψευδε ότι οι στρατιωτικές υπηρεσίες είχαν λάβει σήμα κινδύνου.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε το πρωί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Το Παρίσι «δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε όσον αφορά τα αίτια» της εξαφάνισης, όπως σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Στο Παρίσι συγκλήθηκε εκτάκτως υπουργική συνεδρίαση για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, μετά την οποία υπογραμμίστηκε πως «προτεραιότητα είναι η συνδρομή στις οικογένειες των επιβαινόντων».
Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός επίσης αρνήθηκε να αποκλείσει οποιαδήποτε ενδεχόμενο στην παρούσα φάση, όταν ερωτήθηκε για το σενάριο τρομοκρατίας. Το Κάιρο έχει ήδη αναπτύξει συνεργεία αναζήτησης και ανατρέχει στα διαθέσιμα στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές την ώρα της εξαφάνισης.
Πρόκειται για αεροσκάφος Airbus Α320 κατασκευής του 2003, σύμφωνα με την εταιρεία και είχε 48.000 ώρες πτήσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ξεχωριστά η κατασκευάστρια Airbus. Η πτήση προς Κάιρο ήταν η πέμπτη πτήση της ημέρας, με το αεροσκάφος να έχει περάσει προηγουμένως από Τυνησία και Ερυθραία, όπου όμως δεν είχε αναφερθεί τεχνικό πρόβλημα.
Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση MS804, επέβαιναν 56 επιβάτες -ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο βρέφη- και 7μελές πλήρωμα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Egyptair, στο αεροσκάφος βρίσκονταν και τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας της εταιρείας, συνολικά δηλαδή επέβαιναν 66 άτομα.
Μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 υπήκοος Κουβέιτ, 1, Βρετανίας, 1 Βελγίου, 1 Σαουδικής Αραβίας, 1 Σουδάν, 1 Τσαντ, 1 Πορτογαλίας, 1 Αλγερίας και 1 Καναδά.
Είχε απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού στις 23:09 το βράδυ της Τετάρτης και το στίγμα χάθηκε στις 02:30 (ώρα Καΐρου), τρία τέταρτα πριν την προγραμματισμένη άφιξή του. Αιγυπτιακά ΜΜΕ ανέφεραν πως η τελευταία επαφή έγινε δέκα λεπτά πριν την εξαφάνιση και στην αρχή υποστήριζαν πως το αεροσκάφος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου -κάτι που στη συνέχεια αντέκρουσε αναφορά της εταιρείας.
Η πρώτη επικοινωνία με τις ελληνικές υπηρεσίες έγινε στις πολιτικής αεροπορίας στις 01:55 ώρα Καΐρου (02:55 ώρα Αθήνας) όταν το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από την Κέα και ο κυβερνήτης «δεν ανέφερε προβλήματα», σύμφωνα με όσα είπε ο διοικητής της ΥΠΑ Κώστας Λιντζεράκος στο Reuters.
Μιλώντας στη συνέχεια στο Mega, ο διοικητής της ΥΠΑ ανέφερε πως ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου στις 02:27 (ώρα Καΐρου, 03:27 Αθήνας) με το αεροσκάφος κατά την έξοδο από το ελληνικό FIR αλλά ο κυβερνήτης δεν ανταποκρίθηκε. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν τα επόμενα λεπτά και ενημερώθηκε η αιγυπτιακή πλευρά.
Σύμφωνα με την EgyptAir, ο κυβερνήτης είχε 6.275 ώρες πτήσης (από τις οποίες οι 2.101 σε τέτοιου τύπου αεροσκάφος) και ο συγκυβερνήτης 2.766 ώρες πτήσης.
Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εταιρεία ανέφερε πως το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε ήδη μπει 16 χιλόμετρα στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο όταν χάθηκε «κάθε επαφή» μαζί του. Την ώρα της εξαφάνισης, πετούσε σε απόσταση περίπου 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές.
Σύμφωνα με αναφορές στην αιγυπτιακή Al Ahram, αξιωματούχοι της αιγυπτιακής πολιτικής αεροπορίας εκφράζουν την εκτίμηση πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.
Από τη γαλλική πλευρά, αξιωματούχος του Ντε Γκωλ που ερωτήθηκε από το Reuters περιορίστηκε στο ότι «το μοναδικό που μπορούμε να πούμε προς το παρόν είναι ότι το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε».
 
...προηγούμενη