Διαφήμιση
Διαφήμιση
Από τα κέντρα φιλοξενίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
Δελτία τύπου
Τρίτη, 10 Μαίου 2016 09:58
newego_LARGE_t_420_54673853_type13145Επιδιώκει να επανενωθεί με τον σύζυγό της, ο οποίος βρίσκεται εδώ και οκτώ μήνες στη Γερμανία. Χθες βρέθηκε να ξεναγείται στον Ιερό Βράχο και στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με ακόμη εκατό
πρόσφυγες από τα κέντρα φιλοξενίας του Ελαιώνα και του Σχιστού, στο πλαίσιο της επίσκεψης που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.
Μαζί με άλλους ομοεθνείς της απόλαυσε τον περίπατο στα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας. Λέει ότι θα παρέμενε στην Ελλάδα εφόσον είχε δίπλα της τον άνθρωπό της. Το ταξίδι ήταν εξαιρετικά δύσκολο ? επικρατούσε η ανασφάλεια για την άφιξη στον προορισμό τους. Οι δε διαδρομές που έπρεπε να ακολουθήσουν ήταν δύσκολες: πέρασμα από δασικές εκτάσεις και περπάτημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Ο φόβος ήταν μεγάλος»
«Για δύο γυναίκες μόνες, ο φόβος ήταν μεγάλος» παραδέχεται. Αυτό, όμως, που της έδινε δύναμη ?όπως λέει? ήταν η σκέψη του συζύγου της και η προσμονή να ενωθούν ξανά.
«Σας ευχαριστώ για όλα, είμαι ευτυχισμένη από τη βοήθεια που μας προσέφερε η Ελλάδα» λέει συγκινημένη η Μαλάκ, από το Χαλέπι. Διαμένει με ακόμα δύο συγγενείς της στο hotspot του Ελαιώνα. Περιμένει το «πράσινο φως» ώστε να ξανασμίξει με τα παιδιά της που βρίσκονται επίσης στη Γερμανία.
Ο 12χρονος Μοχάμαντ από τη Σομαλία κατάφερε να συνεννοείται στην ελληνική γλώσσα μετά από δύο μήνες στο camp του Ελαιώνα. Το αγόρι έκλεψε την παράσταση με τον αυθορμητισμό και το σπινθηροβόλο βλέμμα του, το οποίο «γέμισε» από εικόνες και Ιστορία στο Μουσείο.
Παγκόσμια κληρονομιά
Τις ευχαριστίες τους για την καλοσύνη της ελληνικής Πολιτείας εξέφρασαν και άλλοι πρόσφυγες, τους οποίους υποδέχθηκε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτάς. Χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες των 25 ατόμων, οι πρόσφυγες μυήθηκαν στην Ελληνική Ιστορία, τη μυθολογία και στον πολιτισμό με τη βοήθεια αρχαιολόγων της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory.
Ο 12χρονος Μοχάμαντ από τη Σομαλία και η 24χρονη Ζαναάμπ Αχσέν από τη Συρία απόλαυσαν τον περίπατό τους στην Ακρόπολη
Ο 12χρονος Μοχάμαντ από τη Σομαλία και η 24χρονη Ζαναάμπ Αχσέν από τη Συρία απόλαυσαν τον περίπατό τους στην Ακρόπολη
«Εστιάζουμε στο αίτημα για την ακεραιότητα του μνημείου της Ακρόπολης, το οποίο συσχετίζεται με τα αρχαία μνημεία της Συρίας. Στόχος είναι να καταλάβουν οι επισκέπτες ότι Παλμύρα και Παρθενώνας έχουν ένα κοινό στοιχείο. Η δική τους και η δική μας κληρονομιά είναι παγκόσμιες και αυτήν την ενότητα θέλουμε να αναδείξουμε με αυτήν την επίσκεψη» δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Μπαλτάς.
 
...προηγούμενη