ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ: ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 11:06
Τις προγραμματικές συμβάσεις προκειμένου να ξεκινήσει η εκπόνηση αμφότερων των μελετών που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση δύο μεγάλων έργων για το Ηράκλειο – αυτό της υπογειοποίησης της οδού Μελίνας Μερκούρη και την ανάπλαση της λεωφόρου Ηρακλείου – αναμένεται να υπογράψουν το επόμενο διάστημα ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Πρόκειται για το επόμενο βήμα σε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλει η νέα δημοτική αρχή, από το ξεκίνημα της θητείας της, για να ανοίξει και να προχωρήσει δύο μείζονα θέματα της πόλης, το οποίο έρχεται ως επακόλουθο της έγκρισης που έτυχε η σύναψη των δύο αυτών προγραμματικών συμβάσεων, τόσο από το περιφερειακό συμβούλιο, όσο και από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής, κατά την τελευταία του συνεδρίαση.
• Υπογειοποίηση Μελίνας Μερκούρη
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε κατά πλειοψηφία της σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη που θα υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεστεί το έργο της υπογειοποίησης της οδού Μελίνας Μερκούρη, παρέμβαση που αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο το κέντρο της πόλης, αλλά και η ευρύτερη περιοχή.
Οι θέσεις των Δημοτικών Παρατάξεων
Κατά το δημοτικό συμβούλιο για το σχετικό θέμα ακούστηκαν συγκεκριμένες επιφυλάξεις, που αφορούσαν αφενός κατά πόσο πρέπει η Περιφέρεια να προχωρήσει στο συγκεκριμένο ύψος χρηματοδότησης αλλά και στην ίδια την αποτελεσματικότητα του έργου.
Χαρακτηριστικές ήταν οι απόψεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παντελή Βλασσόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για ένα έργο υψηλής χρηματοδότησης, τα χρήματα για το οποίο ίσως δεν θα μπορέσει να παρέχει η Περιφέρεια Αττικής, αλλά και της επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών, Ειρήνης Κατσινοπούλου, που μίλησε για ένα έργο αναποτελεσματικό. «Αν και η μελέτη θα αποδείξει εάν μπορεί αυτό το έργο να γίνει ή όχι, για μένα, είναι δύσκολο να προχωρήσει», τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Μαστοράκος.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ρήξη και Ανατροπή, Δημήτρης Ταβουλάρης, δήλωσε πως  «Έχουμε ταχθεί, από την πρώτη στιγμή, υπέρ του έργου. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιοι θέλουν να κάνουν οικονομία στα χρήματα της Περιφέρειας, την στιγμή που πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης είναι η διεκδίκηση πόρων». Ενώ ο επικεφαλής της Πνοής, Κυριάκος Κουτρούλης, σχολίασε πως «Πρέπει να περιμένουμε τις οριστικές μελέτες για να κρίνουμε το εάν το έργο θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Είναι λογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις για ένα τόσο μεγάλο θέμα. Όμως πρέπει να δούμε τον στόχο. Και ο στόχος που έχει τεθεί είναι σωστός».
Νίκος Μπάμπαλος: «Οφείλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να μην το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές»
Την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην εύρεση λύσης στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, είτε αυτή περνάει μέσα από έναν υπόγειο δρόμο της Μελίνας Μερκούρη, είτε από οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής:
«Οφείλουμε στους Ηρακλειώτες να ανοίξουμε τώρα το θέμα και να βρούμε λύσεις. Δεν έχουμε διάθεση να κληροδοτήσουμε το πρόβλημα στην επόμενη γενιά. Και το ερώτημα που γεννάτε είναι ένα: πρέπει να δράσουμε ή όχι; Το πώς, θα μας το δείξουν οι μελέτες που θα περιγράψουν το έργο που προτείνουμε. Τις οριστικές, άλλωστε, αποφάσεις θα τις συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο».
• Ανάπλαση λεωφόρου Ηρακλείου
Ομοίως, και στην περίπτωση της ανάπλασης της λεωφόρου Ηρακλείου το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον δήμαρχο να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση για να προχωρήσει η μελέτη που θα «ξεκλειδώσει» το έργο.
Ο Νίκος Μπάμπαλος επισήμανε για ακόμα μια φορά τη βούληση του Δήμου να προχωρήσει το έργο χωρίς να θιγούν ιδιωτικές περιουσίες: «Πρέπει όμως να προχωρήσουμε γρήγορα. Γιατί κάθε μέρα που περνάει προσθέτει μήνες σε αυτήν την ιστορία της ταλαιπωρημένης οδού, ενός ζητήματος που έμεινε αρκετά κάτω από το χαλί», τόνισε ο δήμαρχος.
Πρωτοποριακή κίνηση: με πρόταση του Δημάρχου, μέλη της αντιπολίτευσης στις επιτροπές παρακολούθησης των έργων
Σε μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα του  Δήμου και της Αυτοδιοίκησης, ο Νίκος Μπάμπαλος πρότεινε – και το δημοτικό συμβούλιο έκανε αποδεκτό – να ζητηθεί από την Περιφέρεια Αττικής στην επιτροπή παρακολούθησης και για τα δύο έργα να μετέχουν ως εκπρόσωποι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, μέλη της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Αυτοί θα είναι ο πρώην δήμαρχος, Σταύρος Γεωργόπουλος και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Κυριάκος Κουτρούλης.
 
...προηγούμενη