Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πειραιάς: Έδιωξαν τους πρόσφυγες από την πύλη Ε3 εν όψει Πάσχα
Δελτία τύπου
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 08:37
4279512E0317BD2EB08071B5FA68F04BΆδειασε την Πέμπτη ο χώρος αναμονής επιβατών στη πύλη Ε3 που «φιλοξενούσε» περίπου 650-700 πρόσφυγες και μετανάστες. Για να πειστούν χρησιμοποιήθηκαν εθελοντές μεταφραστές,
στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλη της «Συριακής Στέγης». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό εφόσον οι πρόσφυγες δεν ήθελαν να μετακινηθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας τότε θα τους ζητούνταν να μεταφερθούν σε άλλο σημείο εντός του λιμανιού.
Ο χώρος αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθαριστεί και απολυμανθεί και στη συνέχεια  - ενδεχομένως και εντός της ημέρας - θα αποδοθεί για τις ανάγκες της ακτοπλοΐας εν όψει της εξόδου του Πάσχα.
Οι πρόσφυγες την Πέμπτη με λεωφορεία του ΟΛΠ μετακινήθηκαν στη πύλη Ε1 – σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας – ενώ την Πέμπτη αναχώρησε από το λιμάνι και λεωφορείο με προορισμό δομής φιλοξενίας (σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην Πιερία) με περίπου 40 πρόσφυγες στους οποίους έδειχναν φωτογραφίες με το χώρο.
Φορείς του Πειραιά σημείωναν ότι «ανάσα» θα δώσει η κατασκευή του χώρου φιλοξενίας πάνω από 2.500 προσφύγων που διαμορφώνεται με οικίσκους στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Εκτιμάται πως τις προσεχείς ημέρες θα είναι έτοιμος και θα ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά των προσφύγων που βρίσκονται στο λιμάνι. Το βασικότερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κέντρο που προσπαθούν να επιλύσουν τα συνεργεία αυτή τη στιγμή είναι αυτό της αποχέτευσης, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα δοθεί και σε αυτό λύση.
Επιπλέον στον Πειραιά συνεχίζεται η συζήτηση για το ρόλο ατόμων που δηλώνουν «αλληλέγγυοι» και επηρεάζουν σημαντικά τους πρόσφυγες στις αποφάσεις τους.
Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση περίπου 40 ατόμων να φύγουν το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι με προορισμό την πλατεία Συντάγματος προκειμένου να στήσουν σκηνές και να ζητήσουν να ανοίξουν τα σύνορα.
Τελικά αποχώρησαν συνοδεία διμοιριών των ΜΑΤ ωστόσο λίγο αργότερα περίπου 100 άτομα – πρόσφυγες και αλληλέγγυοι – συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές προσφύγων οι οποίοι στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.
Επίσης την Πέμπτη μέλη του ΠΑΜΕ διένειμαν φυλλάδια σε πρόσφυγες στο λιμάνι στα οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι: «Σήμερα ζείτε δύσκολα, σε άθλιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά, δεν έχει υποδομές ενώ και η άνοδος της θερμοκρασίας θα γεννήσει και νέους κινδύνους… Οργανωθείτε σε επιτροπές, πάρτε μέτρα για να διεκδικήσετε μαζί με τα εργατικά συνδικάτα της Ελλάδας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να διεκδικήσετε τα δικαιώματα σας που απορρέουν από το καθεστώς του πρόσφυγα. Μην εμπιστεύεστε όσους εμφανίζονται ως φίλοι, πολλοί από αυτούς φοράνε προβιά, αλλά είναι με τους λύκους. Πραγματικοί φίλοι είναι όσοι παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 4.660 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε1, 1.000 στην πέτρινη αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε2.
Το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» κατάπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας 22 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο και σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου «Superfast XII» από Δωδεκάνησα με τρεις πρόσφυγες από Ρόδο.
Στις 11:35 το βράδυ της Πέμπτης  κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 25 πρόσφυγες από τη Σάμο.
Και σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να υπάρξει και νέα προσπάθεια ενημέρωσης, προκειμένου κάποιοι από τους πρόσφυγες να πεισθούν να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό κέντρα φιλοξενίας.
Προτάσεις για ανεύρεση χώρων στον Πειραιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Πέτρος Κόκκαλης – ο οποίος μέχρι πρόσφατα βρισκόταν καθημερινά στους χώρους που διαμένουν πρόσφυγες στο λιμάνι – πριν από δυο εβδομάδες σε επιστολή που είχε στείλει σε αρμόδιους παράγοντες αλλά που ποτέ δεν του απάντησαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αφού περιέγραφε την κατάσταση που επικρατεί είχε προτείνει: «Μια λύση η οποία θα αποσυμφορήσει άμεσα την κατάσταση είναι η δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας με διεθνής προδιαγραφές στο γειτονικό και κατάλληλο χώρο των πρώην λιπασμάτων. Εκεί οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να ζουν υπό ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας υγιεινής στέγασης και διατροφής όπως αυτές ορίζονται από τις διεθνής συνθήκες έως ότου δημιουργηθούν οι απαραίτητες θέσεις φιλοξενίας .Η ‘Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Έθνών για τους πρόσφυγες UNHCR έχει δηλώσει ότι έχουν την εμπειρία αλλά και τα απαραίτητα υλικά αποθηκευμένα στην Ελλάδα για την δημιουργία ένος τέτοιου χώρου μέσα σε 3 ημέρες. Ταυτόχρονα μπορεί να αξιοποιηθεί συσσωρευμένη τεχνογνωσία και το σχολάζων ανθρώπινο δυναμικό προσεκτικά επιλεγμένων διεθνών ΜΚΟ που αποσύρονται από τα νησιά Â για την λειτουργία του χώρου.»
Eν τω μεταξύ η δημοτική παράταξη Πειραιά «Το Λιμάνι της Αγωνίας», στην οποία ήταν επικεφαλής ο Θοδωρής Δρίτσας, εκφράζει μέσω ανακοίνωσης την διαφωνία της να αποσύρει ο Δήμος Πειραιά το δυναμικό του από το χώρο του λιμανιού λέγοντας «θέση μας είναι ότι ο Δήμος οφείλει να είναι παρών διαρκώς και ανελλιπώς στη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι και παράλληλα με την προσφορά αναγκαίων ειδών για τη διαβίωση των προσφύγων, να συνδράμει και στην ορθή και αξιόπιστη ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες κατάθεσης αιτήματος ασύλου, μόνη διαδικασία που εξαλείφει τον κίνδυνο απέλασης τους. Άλλωστε, οι πρόσφυγες -αν πειστούν ότι αυτό είναι ακριβές- δεν έχουν κανένα λόγο να μη συναινέσουν στη μετεγκατάστασή τους σε κέντρα φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Και αυτό θα πρέπει να γίνει παράλληλα, αλλά και σε συνεργασία με την κρατική πρωτοβουλία ενημέρωσης.»
Και προτείνει «ο Δήμος Πειραιά, όπως ήδη πολλοί ανά την επικράτεια δήμοι έχουν πράξει ή ανακοίνωσαν ότι θα πράξουν, να αναζητήσει ανοικτούς χώρους φιλοξενίας στην πόλη, φροντίζοντας για την άμεση επισκευή και διαρρύθμισή τους προκειμένου να μπορούν να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες. Η κάλυψη όλων αυτών των δαπανών μπορεί να προέλθει είτε από τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είτε από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στη συνέχεια και αφού λυθεί το βασικό πρόβλημα της στέγασης, θα πρέπει να δρομολογηθούν δράσεις ένταξής τους στη ζωή της πόλης μας και ειδικότερα της ένταξης των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.»
 
...προηγούμενη