Διαφήμιση
Διαφήμιση
Το λιμενικό προτρέπει τους μετανάστες να μεταφερθούν από τον Πειραιά
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 10:50
limani-peiraiaΣτην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά, το Λιμενικό προσπαθεί να πείσει αυτή την ώρα περίπου 300 Αφγανούς να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στο κέντρο φιλοξενίας στην Μαλακάσα καθώς και 300 Σύρους, στην Ημαθία, με το επιχείρημα της απολύμανσης του χώρου. Ωστόσο, οι μετανάστες αντιδρούν.
Στο μεταξύ, υπό διερεύνηση από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης, βρίσκεται το περιστατικό εντοπισμού αλλοιωμένου φαγητού, κατά τη χθεσινή σίτιση.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ το φαγητό μοιράστηκε από την ΜΚΟ PRAKSIS, ενώ την ευθύνη προμήθειάς του έχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι ανέφεραν ότι πρώτη φορά διαπιστώθηκε τέτοιο πρόβλημα από την ιδιωτική εταιρία παρασκευής φαγητού στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια και το θέμα θα διερευνηθεί. Να σημειωθεί ότι αν και οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για στομαχικές διαταραχές, εντούτοις κανείς δεν προσήλθε για παροχή πρώτων βοηθειών στα ιατρεία των ΓΧΣ.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή, άγνωστοι διέρρηξαν χθες την αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας και αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα.
«Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας» τόνισε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
Εξάλλου, ο επικεφαλής του Συντονιστικού αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στο Mega ότι ήδη υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, ενώ έως την Κυριακή θα έχουν κατασκευαστεί τμηματικά άλλες 10.000.
Η πρώτη μεταφορά, το πρωί, 138 μεταναστών, κυρίως, από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο Δεκελί με τουρκικό πλοιάριο ναυλωμένο από τη Frontex έγινε ομαλά, καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς επελέγησαν επειδή θέλουν να επιστρέψουν για προσωπικούς λόγους στην Τουρκία. Ακόμη 250 μετανάστες έχει προβλεφθεί να επαναπροωθηθούν αύριο, και άλλοι τόσοι την Τετάρτη. Από τη Χίο μεταφέρθηκαν στην Τουρκία άλλοι 66 μετανάστες.
«Καταιγίδα» αιτημάτων ασύλου δέχονται πάντως τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές αρχές, από μετανάστες, που επιδιώκουν να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρχές έχουν δεχθεί 2.870 αιτήματα ασύλου από ανθρώπους οι οποίοι όταν πρωτοέφτασαν στη χώρα μας ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό. Όπως φαίνεται, κάποιοι έχουν συμβουλεύσει τους μετανάστες να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, και το 70% αυτών, που αρχικά ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό άλλαξε την άποψή του και υπέβαλε τελικά το σχετικό αίτημα.
 
...προηγούμενη