Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ένταση σε hot spot και κέντρα φιλοξενίας λόγω επαναπροωθήσεων
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 10:21
987654673333Η έναρξη της διαδικασίας των επαναπροωθήσεων έχει δημιουργήσει ένταση σε hot spot, κέντρα φιλοξενίας και καταυλισμούς.
Το κλίμα είναι εκρηκτικό, καθώς οι πρόσφυγες που κρατούνται στα hot spot των νησιών δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ενώ εκείνοι που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα θεωρούν ότι κινδυνεύουν με απέλαση εάν βρεθούν σε κέντρο φιλοξενίας κι έτσι αρνούνται να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς της Ειδομένης και του Πειραιά.
Ενδεικτικό είναι ότι την Κυριακή έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά τρία πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν κάποια άτομα στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, αλλά κανείς δεν επιβιβάσθηκε σε αυτά.
Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση 4.629 άτομα.
Την ίδια ώρα, στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες, συμπλοκές ξεσπούν για το παραμικρό. Την Κυριακή, κάποιοι εισέβαλαν στον χώρο όπου μοιράζεται το συσσίτιο και προκάλεσαν επεισόδιο, λέγοντας ότι το φαγητό είναι αλλοιωμένο.
Πληροφορίες αναφέρουν, ακόμη, ότι ένας 17χρονος επιχείρησε για δεύτερη φορά να αυτοπυρποληθεί στον καταυλισμό του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο.
Πολλοί από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν τους αξιωματούχους που τους λένε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και αρνούνται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας καθώς πιστεύουν ότι και αυτοί θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, κλειστή για τα φορτηγά παραμένει για δεύτερο 24ωρο η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου του Πολυκάστρου, από πρόσφυγες που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα.
Οι πρόσφυγες έχουν στήσει σκηνές στο οδόστρωμα και επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία, ενώ η κίνηση των φορτηγών διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους. Ανάλογη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.
Στο μεταξύ, η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδα – ΠΓΔΜ, παραμένει για 16η μέρα υπό κατάληψη, από πρόσφυγες και μετανάστες, που αντιδρούν στο κλείσιμο των συνόρων.
Την ίδια ώρα, στη Χίο η κατάσταση είναι έκρυθμη. Εκατοντάδες πρόσφυγες που έφυγαν από το hot spot του νησιού, όπου ήταν κρατούμενοι προς επαναπροώθηση στην Τουρκία, παραμένουν στο λιμάνι και τους γύρω δρόμους του νησιού. Πολλοί από αυτούς κρύβονται, δε, καθώς φοβούνται ότι θα συλληφθούν για να απελαθούν.
Από την άλλη, στη Λέσβο, στο hot spot της Μόριας κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, προκειμένου να αποφύγουν -έστω και για ένα μήνα- την επαναπροώθηση στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κύμα επαναπροωθήσεων αρχίζει τη Δευτέρα και αφορά εκείνους τους πρόσφυγες που έφθασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά μετά την 20η Μαρτίου.
 
...προηγούμενη