Διαφήμιση
Διαφήμιση
Οργή και απόγνωση στην Ειδομένη
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 08:13
e9d7e3f1c15845aeb37a422571f40c71Οργή, απόγνωση και απελπισία είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη, μετά τις νέες φήμες περί ανοίγματος των συνόρων, που διαδόθηκαν το Σάββατο και είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα κέντρα φιλοξενίας όπου διέμεναν και να επιστρέψουν την Κυριακή στα σύνορα με τα Σκόπια.
Σύμφωνα με τον "Ant1" προς την Ειδομένη κατευθύνθηκαν όχι μόνο πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν σε κέντρα φιλοξενίας της βορείου Ελλάδος, αλλά ακόμη και άτομα από το λιμάνι του Πειραιά, προσπάθησαν να φθάσουν με κάποιο τρόπο στα σύνορα, προκειμένου να είναι εκεί τη στιγμή που, όπως έλεγαν επιτήδειοι, θα άνοιγαν τα σύνορα.
Ομάδες προσφύγων και μεταναστών συγκεντρώθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα το πρωί της Κυριακής. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα προσπάθησε να τους μεταπείσει, λέγοντάς τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Ύστερα από έντονες συζητήσεις μεταξύ τους και κάποιες στιγμές έντασης, τελικά επικράτησε ηρεμία.
Η αστυνομία προσπάθησε , με ανακοινώσεις μέσω  μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.
Μεταξύ αυτών που  ήθελαν  να περάσουν τα σύνορα ήταν και άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια. Νωρίτερα σχεδόν όλοι κρατούσαν  στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.  Ακόμη κρατούσαν  χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: "Μην μας χτυπήσετε", "Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων", "Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε" και "Ανοίξτε τα σύνορα".  Επίσης τραγουδούσαν  σκοπούς της πατρίδας τους.
Εν τω μεταξύ, στην κυκλοφορία δόθηκε η γέφυρα του Αξιού που οδηγεί στον καταυλισμό της Ειδομένης το απόγευμα της Κυριακής. Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό της, εμποδίζοντας τη διέλευση από το σημείο σε λεωφορεία και βαν με ακτιβιστές που κατευθύνονταν προς τον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών.
Αποστάσεις από τις φήμες παίρνουν Ιταλοί ακτιβιστές
Πάντως, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.
Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση "Over the Fortress" στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.
Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν σήμερα στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία "καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα".
Κυρίτσης: Κάποιοι μπορεί να παίζουν παιχνίδι σε βάρος των προσφύγων
Ο Γιώργος Κυρίτσης, επικεφαλής του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, απέδωσε τη διάδοση φημών σε "παρεξηγήσεις και λάθη", δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την παραπλάνηση των προσφύγων.
Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, "συνεχίζεται η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου στην Ειδομένη", κάνοντας παράλληλα έκκληση σε ΜΚΟ και αλληλέγγυους να μην αφήνουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.
 
...προηγούμενη