Διαφήμιση
Διαφήμιση
«Φέσι» η συμφωνία: Ηρθαν 3.000 μετανάστες σε 2 ημέρες
Δελτία τύπου
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 10:04
hgfgdfdnΚαθώς η Ελλάδα μετά την de facto μετατροπή της σε χώρα εγκλωβισμού των μεταναστών, γίνεται επισήμως και χώρα διαλογής των προσφύγων, αρχίζουν και φαίνονται οι δυσκολίες της υλοποίησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Η κυνική ομολογία του ευρωπαίου αξιωματούχου στον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες ότι «στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν πολλά Ellis Islands», δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πέτυχαν τον στόχο τους να μεταφέρουν την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα, η οποία από την πλευρά της εξαρτάται από την Τουρκία. Μόνο που η Τουρκία τις δύο πρώτες ημέρες δεν έδειξε διάθεση να σταματήσει τις προσφυγικές ροές.
Ενώ οι μονομερείς ενέργειες των χωρών που έκλεισαν τον «βαλκανικό διάδρομο» επισφραγίστηκαν σιωπηρά, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι μέσω της πολύπλοκης και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συμφωνίας, η χώρα αναλαμβάνει το εξαιρετικά δύσκολο έργο να κάνει την διαλογή προσφύγων και μεταναστών. Την κατάσταση αποτυπώνει η ενημέρωση του Συντονιστικού: ενώ επισήμως οι μετανάστες και πρόσφυγες εντός της χώρας ξεπέρασαν τους 50.000, στις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας 1662 νέες αφίξεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου, με τις περισσότερες στη Μυτιλήνη και την Χίο. Βλέποντας η Αθήνα ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία ζήτησε από τον ειδικό συντονιστή της ΕΕ για το προσφυγικό Μάαρτεν Φερβέι να παρέμβει προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες.
Η κατάσταση αποτυπώνεται και στις επίσημες δηλώσεις και στην πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε γύρω από την Συμφωνία. Κατά τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι «έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς: η πρώτη είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι «αν δεν γίνει αυτό, δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας». «Δυστυχώς, όμως, χθες, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια» είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών. Η δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.
Μιλώντας στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι «παρά τα ελαττώματά της αυτή η πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία είναι καλή» και ζήτησε την συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων «για να υλοποιηθεί μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία».
Έντονη κριτική όμως άσκησε στους χειρισμούς της κυβέρνησης η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «ο βαλκανικός δρόμος είναι οριστικά σφραγισμένος, η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε καταυλισμό εγκλωβισμένων», και ενώ χαρακτήρισε κατ' αρχήν "θετική" την συμφωνία που υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό υποστήριξε ότι είναι «πολύπλοκη, δύσκολη, ασαφής και προβληματική». Προέβλεψε δε, ότι θα εκτοξευθεί ο αριθμός των προσώπων που θα αιτηθούν πολιτικό άσυλο.
Οι δύο πρώτες ημέρες της Συμφωνίας δεν ήταν ενθαρρυντικές αφού μέσα σε δύο ημέρες είχαμε 3.000 νέες αφίξεις. Με βάση τη συμφωνία αυτοί θα καταγραφούν στα hot spots και όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία εάν εγκριθεί θα υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει φιλοξενία μέχρι να βρεθεί χώρα η οποία θα δεχθεί τον αιτούντα άσυλο.
 
...προηγούμενη