Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μελέτη υποστηρίζει ότι το Brexit μπορεί να στοιχίσει στη Βρετανία 100 δισ. λίρες
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 15:31
C0DA07771DD0A7D3B73734F65799C3A9Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να κοστίσει 100 δισ. λίρες στη βρετανική οικονομία και να καταστρέψει σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, επισημαίνει μελέτη που ζητήθηκε από τη CBI, τη μεγαλύτερη εργοδοτική συνομοσπονδία της χώρας.
Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρία PwC για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), το Brexit θα προκαλέσει «ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, σοβαρό σοκ» στην οικονομία της Βρετανίας, στην οποία θα κοστίσει περίπου 100 δισ. λίρες (128 δισ. ευρώ) σε απώλεια παραγωγής, 5% του ετήσιου ΑΕΠ.
«Η ανάλυση αυτή δείχνει σαφέστατα γιατί η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν πραγματικό πλήγμα για το βιοτικό επίπεδο, την απασχόληση και την ανάπτυξη» δήλωσε η Καρολάιν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της CBI.
Το Brexit θα κοστίσει στη Βρετανία την απώλεια περίπου 950.000 θέσεων εργασίας, που σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας το 2020 θα αυξηθεί κατά 2% έως 3%, σε σχέση με το ποσοστό που θα είχε αν η χώρα παρέμενε στην ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη.
Δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθεί στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου.
Στις δημοσκοπήσεις, οι προθέσεις ψήφου υπέρ του «ναι» και του «όχι» δείχνουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων τρεις μήνες πριν από το δημοψήφισμα φθάνει έως και 20%.
Το «Vote Leave» (Ψηφίζω Έξοδο), μια από τις οργανώσεις που μάχονται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, απέρριψε τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής. Ο Μάθιου 'Ελιοτ, επικεφαλής της Vote Leave, δήλωσε χαρακτήρισε στο BBC «μεροληπτικές» τις εκτιμήσεις και επανέλαβε ότι θεωρεί το Brexit «τη μόνη καλή επιλογή».
 
...προηγούμενη