Διαφήμιση
Διαφήμιση
Νέοι πρόσφυγες στα νησιά, ενώ δεν έχουν μεταφερθεί οι προηγούμενοι
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 13:00
0C25DD871EC2893DE155CA55B1B1D2DFΑμείωτες είναι οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια, ενώ σε εφαρμογή βρίσκεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας περίπου 2.000 πρόσφυγες από τα νησιά.
Κατέπλευσε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας στην Ελευσίνα το Ελ. Βενιζέλος από την Λέσβο με 1.433 πρόσφυγες. Θα επιβιβαστούν εντός της ημέρας σε 28-30 πούλμαν που θα τους μεταφέρουν στην Πιερία.
Στο μεταξύ την Κυριακή, περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο), εκ των οποίων περισσότεροι από 800 μόνο στη Λέσβο.
Την ίδια ώρα, δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης του hot spot της Μόριας στη Λέσβο από τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη εκεί.
Το πρωί της Δευτέρας έφθασαν στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας περίπου 2.000 άτομα, ενώ το Tera Jet βρίσκεται στη Λέσβο για να παραλάβει ακόμη 1.600 εντός της ημέρας.
Στο hot spot της Μόριας παραμένουν περίπου 2.500 πρόσφυγες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέες αφίξεις της Κυριακής.
Παράλληλα, στη Λέσβο έχουν φθάσει 18 τούρκοι αξιωματούχοι, που μαζί με Έλληνες και στελέχη της Frontex θα επιτηρούν στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης και θα συναποφασίζουν ποιοι από τους πρόσφυγες θα επιστραφούν στην Τουρκία. Ακόμη 6 τούρκοι αξιωματούχοι έφθασαν στη Χίο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης, στη χώρα βρίσκονται τη Δευτέρα 50.411 πρόσφυγες. Από αυτούς, περισσότεροι από 5.000 φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε τουλάχιστον 14.000 υπολογίζονται εκείνοι που παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Αναταραχή σε διπλωματικό επίπεδο: Τουρκος παρατητηρής στη Χίο με διαβατήριο του ψευδοκράτους
Αναταραχή στην Χίο καθώς ένας από τους τούρκους παρατηρητές επιχείρησε να χρησιμοποιήσεις διαβατήριο του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του επετράπη να διανυκτερεύση στη Χίο, αλλά μένει να αποφασιστεί εάν θα παραμείνει στο νησί ή αν θα πρέπει να γυρίσει πίσω.
Κατά πληροφορίες οι Τούρκοι απειλούν ότι αν δεν γίνει δεκτός να αναλάβει δράση στο νησί, όλη η τουρκική αποστολή θα αποχωρήσει.
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Αποχωρεί από τα νησιά του Αιγαίου η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου μιλά στους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου: «Αποχωρεί από τα νησιά του Αιγαίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – Δεν έχουμε ενημέρωση από την κυβέρνηση για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρει.
Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση 2ου βαθμού. Έχουμε βεβαίως άλλη μια φορά δηλώσει στην κυβέρνηση ότι είμαστε στη διάθεσή τους, σε οτιδήποτε χρειαστεί. Προς το παρόν, το μόνο το οποίο μας ζητήθηκε, είναι από το Λιμεναρχείο, να συνδράμουμε, ώστε να κάνουμε σύμβαση με τα λεωφορεία, για την μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων, από τα σημεία εισόδου μέχρι τα σημεία καταγραφής και ταυτοποίησης, διότι η Ύπατη Αρμοστεία, αναχωρεί και επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα για την μεταφορά τους. Μέχρι τώρα, τα λεωφορεία, τα πλήρωνε η Ύπατη Αρμοστεία. Αυτή είναι η μόνη συνδρομή, η οποία μας έχει ζητηθεί.
Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για Ευρωπαίους, οι οποίοι να έχουν έρθει. Η ενημέρωση είναι για έξι Τούρκους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Μετανάστευσης της Τουρκίας, που έχουν φτάσει στη Χίο και στη σημερινή ημέρα έρχονται και στα άλλα νησιά, και στη Λέσβο και στη Σάμο.
Βεβαίως (συνομιλούμε με την κυβέρνηση), σε ό,τι χρειάζεται η κυβέρνηση, μας το ζητάει και αναλόγως ανταποκρινόμαστε όσο μπορούμε, θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα θέμα εθνικό, ένα θέμα στο οποίο όλοι θα πρέπει να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο χρειάζεται κοινή δράση και αυτό ακριβώς κάνουμε.
Κλιμάμαξες του ΟΣΕ στην Ειδομένη
Εξι κλινάμαξες επιστρατεύει ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, οι κλινάμαξες χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία.
«Συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και αναμένονται να καταφθάσουν αύριο στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Σχίζας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να φέρουμε συνολικά 20 βαγόνια στην Ειδομένη».
 
...προηγούμενη