Διαφήμιση
Διαφήμιση
Στις λάσπες της Ειδομένης με την ελπίδα παγωμένη...
Δελτία τύπου
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 11:57
assets_LARGE_t_420_54644668_type13145Ερμηνεύοντας μάλλον αυθαίρετα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, προσανατολίζονται να μην ανοίξουν τον διάδρομο για τους πρόσφυγες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου.
Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, ο οποίος μιλώντας χθες σε κανάλι των Σκοπίων συνέδεσε την όποια είσοδο προσφύγων στη χώρα του τις επόμενες ημέρες με το άνοιγμα των συνόρων από τις βορειότερες χώρες.
Εβαλε μάλιστα ως όρο την απορρόφηση από τη Σερβία των περίπου 1.500 -όπως τους προσδιόρισε- προσφύγων που βρίσκονται οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες στο Ταμπάνοβτσι, στα σύνορα ΠΓΔΜ-Σερβίας. Να σημειωθεί ότι πάνω από χίλιοι είναι Αφγανοί που δεν τους δέχονται η Σερβία και οι βορειότερες χώρες γιατί δεν τους αναγνωρίζουν ως πρόσφυγες.
Ο Ν. Πόποσκι είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς κατά πόσο οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας θα απομακρύνουν την πίεση των παράνομων μεταναστών προς τις χώρες της βαλκανικής οδού, ενώ άφησε υπαινιγμούς για την Ελλάδα αναφορικά με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη. Οπως είπε, με τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην Ειδομένη, 100 μέτρα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, και με τις αυθόρμητες και βίαιες αντιδράσεις τους, η Ελλάδα επιδιώκει να αυξήσει την πίεση στη χώρα του αλλά και στα μέλη της ΕΕ.
Πάντως, αναλυτές στα Σκόπια έλεγαν χθες πως ακόμα κι αν παρθούν τα μέτρα της ΕΕ στην Τουρκία, το πρόβλημα θα λυθεί μόνο εν μέρει, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα εξακολουθούν να έρχονται στην Ελλάδα και να περνούν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και τις άλλες χώρες, ενώ κάνουν λόγο και για κίνδυνο για την ασφάλεια των βαλκανικών χωρών.
Στην Ειδομένη η εικόνα χθες ήταν αποκαρδιωτική, έπειτα από μια νύχτα-εφιάλτη υπό καταρρακτώδη βροχή, που μετέτρεψε τον καταυλισμό σε απέραντο λασπότοπο. Εκατοντάδες οικογένειες εξαθλιωμένων προσφύγων, που όλη τη νύχτα πάλευαν δημιουργώντας αυτοσχέδια αναχώματα και σκάβοντας αυλάκια για να διώξουν το νερό από τις σκηνές, προσπαθούσαν χθες να σώσουν ό,τι μπορούν από τα υπάρχοντά τους, απλώνοντας στον ήλιο ρούχα, κουβέρτες και υπνόσακους. Η ατμόσφαιρα στο camp και στην ευρύτερη περιοχή είναι αποπνικτική, από την καύση πλαστικών και άλλων υλικών στις εκατοντάδες εστίες που ανάβουν οι πρόσφυγες για να ζεσταθούν.
Τάσεις φυγής
Για πρώτη φορά άρχισαν να εκδηλώνονται τάσεις φυγής από την Ειδομένη, καθώς ταλαιπωρημένοι και απογοητευμένοι πρόσφυγες αποφασίζουν να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε κάποιο κοντινό κέντρο φιλοξενίας, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αρκετές μεμονωμένες μετακινήσεις έγιναν από το πρωί, ενώ το μεσημέρι αναχώρησε και ένα λεωφορείο για Αθήνα.
Στη Λέσβο, με παρέμβαση της αστυνομίας ζητήθηκε από τα τουριστικά πρακτορεία να μην εκδίδουν στο εξής κανένα εισιτήριο για την Ειδομένη. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από δεκάδες πρόσφυγες, οι οποίοι έπεσαν θύματα εξαπάτησης από συγκεκριμένο πρακτορείο, που εξέδιδε από τη Μυτιλήνη εισιτήρια λεωφορείου χωρίς αντίκρισμα για τη μετάβασή τους από τον Πειραιά στην Ειδομένη, με κόστος 50 ευρώ ανά άτομο.
«Καμπάνες» σε τέσσερις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη επέβαλε η Οικονομική Αστυνομία και ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, σε «σαφάρι» ελέγχων που εξαπέλυσαν στην περιοχή.
 
...προηγούμενη