Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ο Κρουζ «ροκανίζει» το προβάδισμα Τραμπ
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 09:27
assets_LARGE_t_420_54643571_type13145Ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, κατάφερε να σημειώσει δύο νίκες στις εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων στο Κάνσας και το Μέιν με ποσοστό 48,2%
και 45,9% αντιστοίχως, έναντι 23,3% και 32,6% του Τραμπ, ωστόσο ο Τραμπ κέρδισε στην πολύ πιο πλούσια σε... εκλέκτορες Λουιζιάνα με ποσοστό 41,4% και στο Κεντάκι με 35,9%. Παρ' όλα αυτά, επειδή στις νίκες του είχε μικρότερη διαφορά από τον Κρουζ από αυτή που είχε ο γερουσιαστής του Τέξας στις δικές του νίκες απέναντι στον Τραμπ, ο κερδισμένος σε εκλέκτορες από το «σούπερ Σάββατο» είναι ο Κρουζ. Αύριο, επίσης, αποφασίζουν και οι Ρεπουμπλικάνοι σε Μισισίπι, Μίσιγκαν, Αϊντάχο και Χαβάη, ενώ το επόμενο Σάββατο στο Πουέρτο Ρίκο.
Πιέσεις
Ενθαρρυμένος από τις επιτυχίες του και τη μεγάλη δημοφιλία που απολαμβάνει μεταξύ των χριστιανών ευαγγελιστών και των μελών του Tea Party, αλλά και την ηχηρή νίκη του στο Κάνσας και το Μέιν, με διαφορετικούς τύπους ψηφοφόρων, κάτι που αποδεικνύει ότι ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων έχουν αρχίσει να κουράζονται από τις αμφιλεγόμενες απόψεις του Τραμπ, ο Κρουζ πιέζει πλέον για την απόσυρση των άλλων υποψηφίων.
Αυτοπροβάλλεται συνεχώς ως ο μόνος υποψήφιος που θα μπορούσε να εμποδίσει τον Τραμπ να κερδίσει το χρίσμα, φροντίζει όμως επίσης να προβάλλεται ως «κληρονόμος» του κινήματος κατά του κατεστημένου, ένας «δεύτερος Ρούμπιο» (ηττήθηκε... πανηγυρικά στις αναμετρήσεις του Σαββάτου). Αλλά και ο Τραμπ δεν μένει απαθής στις ενορχηστρωμένες επιθέσεις εναντίον του, εκφράζοντας τόσο την επιθυμία του να αποσυρθούν από την κούρσα οι άλλοι δύο υποψήφιοι για να αντιμετωπίσει σε μάχη «ένας εναντίον ενός» τον Κρουζ, αλλά και προειδοποιώντας την κομματική ηγεσία να μην επιχειρήσει να κατεβάσει καινούργιο υποψήφιο -όπως ακούγεται στην Ουάσιγκτον-, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές.
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών οι νίκες του Σάντερς στη Νεμπράσκα και το Κάνσας του δίνουν κίνητρα να παραμείνει στην κούρσα. Η Κλίντον πάντως, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη δημοφιλία της μεταξύ των Αφροαμερικανών, κέρδισε στη Λουιζιάνα. Μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου, η Κλίντον έχει 1.104 εκλέκτορες έναντι 446 του Σάντερς, από τους 2.383 που απαιτούνται για το χρίσμα.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Τραμπ έχει 378 εκλέκτορες, ο Κρουζ 295 και ο Ρούμπιο 123, από τους 1.237 που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί το χρίσμα.
 
...προηγούμενη