Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διπλό «μπλόκο» από την Άγκυρα στην νατοϊκή επιχείρηση
Δελτία τύπου
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 07:32
newego_LARGE_t_1101_54641117_type13145Την Δευτέρα, οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να δώσουν διπλωματική άδεια στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να μεταβεί με το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Βόννη» στα τουρκικά παράλια και να δει η ίδια την κατάσταση που επικρατεί εκεί με τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το Mega, το πρόγραμμα της υπουργού προέβλεπε να φτάσει στη Μυτιλήνη και από εκεί με ελικόπτερο να επιβιβαστεί στο νατοϊκό πλοίο.
Η Άγκυρα, όμως, αντέδρασε από το να προσγειωθεί και να απογειωθεί από την Μυτιλήνη το στρατιωτικό ελικόπτερο, υποστηρίζοντας ότι είναι αποστρατικοποιημένο νησί.
Η Άγκυρα δεν έχει δώσει ακόμα έγκριση
Και ενώ η Τουρκία βάζει «μπλόκο» στην Γερμανίδα υπουργό Αμύνης, διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει ακόμα την έγκρισή της.
Το γαλλικό πρακτορείο, το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του, τονίζει ότι παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, οι Τούρκοι «αρνήθηκαν».
Διπλό «μπλόκο» από την Άγκυρα στην νατοϊκή επιχείρηση
Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από δεύτερη διπλωματική πηγή, που δήλωσε στο πρακτορείο: «Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι».
Σύμφωνα πάντα με το γαλλικό πρακτορείο, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή, τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί η δύναμη. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων».
Η ίδια πηγή τόνισε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις Γερμανών και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία δεν δείχνει κανέναν ζήλο (ή ελάχιστο ζήλο) να παραλάβει τους πρόσφυγες, που διασώζονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ.
 
...προηγούμενη