Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κλειστή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων
Δελτία τύπου
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 15:03
43e99941a252424d895d43b89c45f3a7Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- Σκοπίων, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, ενώ την ίδια ώρα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών αρνείται πως πρόκειται για "μονομερή ενέργεια".
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.
Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, "εγκαινιάσθηκε" η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση -μέχρι στιγμής- 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα "thestival.gr" από τις πρώτες πρωινές ώρες μέλη ΜΚΟ έχουν σπεύσει στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου προκειμένου να προετοιμάσουν τις εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής στα Διαβατά έχουν φτάσει 12 λεωφορεία με πρόσφυγες.
Πάντως, λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ' οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.
Μάλιστα Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή της Λαμίας, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια, μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.
Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.
Αρνείται τα περί μονομερούς ενέργειας ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ
Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νίκολα Πόποσκι, αρνείται ότι το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί "μονομερή ενέργεια".
"Δεν πήραμε μία μονομερή απόφαση", λέει ο Νίκολα Πόποσκι, η χώρα του οποίου δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν. "Αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες", που βρίσκονται επί αυτής της επικίνδυνης διαδρομής που ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι , εκκινώντας από τα ελληνικά νησιά, θέλουν να φθάσουν στη βόρεια Ευρώπη, και κυρίως στην Γερμανία.
"Υπήρξαν αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην Κροατία και τη Σερβία να μην επιτραπεί η διέλευση στους Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες", δηλώνει.
Ο Νίκολα Πόποσκι επισημαίνει επίσης τον "ηγετικό ρόλο" της Γερμανίας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τονίζοντας ότι η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ "δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της".
Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή είναι επιθυμητό "να ειπωθεί ξεκάθαρα τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης" που βρίσκονται στον διάδρομο των Βαλκανίων.
Στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από 1700 πρόσφυγες
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
 
...προηγούμενη