Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη
Δελτία τύπου
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 09:21
afganoiprosfyges-thumb-largeΑστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη που είχαν καταληφθεί από Αφγανούς, ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή
από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και αναμένεται οι Αφγανοί να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες επικρατούν συνθήκες ασφυξίας σε Πειραιά και Ειδομένη, καθώς τα τουρκικά σύνορα παραμένουν ορθάνοιχτα και οι προσφυγικές ροές αυξάνονται θεαματικά, ενώ η ΠΓΔΜ έχει κλείσει τα δικά της, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών σε ελληνικό έδαφος. Την κατάσταση επιδεινώνει η άφιξη καθημερινά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στον Πειραιά από τα νησιά καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα βόρεια σύνορα. Το πρωί της Τρίτης κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 μεταφέροντας 1130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.
Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 904 άτομα από τη Μυτιλήνη και 229 από τη Χίο. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" με 10 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.
Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια δεν επιτρέπουν τη διέλευση Αφγανών, επικαλούμενα ανάλογη απόφαση της Σερβίας, και επιτρέπουν μόνο τη διέλευση Σύρων και Ιρακινών που έχουν διαβατήρια ή ταυτότητες. Η εξέλιξη αυτή, εκτός από συνωστισμό, πυροδοτεί επικίνδυνες εντάσεις. Χθες Αφγανοί μετανάστες έσπασαν τον κλοιό της ΕΛ.ΑΣ. στον καταυλισμό της Ειδομένης και κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει τις επόμενες ημέρες, καθώς η Αυστρία συγκαλεί αύριο σύνοδο με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εξαιρώντας την Ελλάδα, προκειμένου να «σφραγιστεί» η πύλη εισόδου προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σλοβενία καθώς το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας ένα διάταγμα το οποίο εξουσιοδοτεί τον στρατό να αναπτυχθεί και να βοηθήσει την αστυνομία να ελέγξει τη ροή μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της χώρας με την Κροατία για τρεις μήνες.
Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα θέτει προσκόμματα κάνοντας παζάρια στην υλοποίηση της απόφασης να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στο προσφυγικό. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Συμμαχίας για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών θα καθοριστεί σε επίπεδο υπουργών Αμυνας, καθώς οι Τούρκοι στρατιωτικοί επί της ουσίας αρνούνται τις επαναπροωθήσεις στα παράλια της Ανατολίας των πλεούμενων που μεταφέρουν μετανάστες, παρότι σχετική αναφορά υπήρχε στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου.
 
...προηγούμενη