Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ντόναλντ Τραμπ: Από αύριο: μπουμ, μπουμ
Δελτία τύπου
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 12:06
550_334_425112Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τους παραδοσιακούς πολιτικούς, ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χαμσάιρ,
ενώ για τους Δημοκρατικούς, ο νικητής είναι ο Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστής από το γειτονικό Βερμόντ.
Απογοητευμένοι από τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και από τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, στους δύο πρώτους γύρους της προκριματικής εκλογικής διαδικασίας για το προεδρικό χρίσμα, επιλέγουν με ενθουσιασμό υποψήφιους τόσο στο Ρεπουμπλικανικό, όσο και στο Δημοκρατικό Κόμμα, τους οποίους θεωρούν ως "ουτσάιντερ".
Τα αποτελέσματα, παρά τη σημαντική επικοινωνιακή σημασία τους, δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο στα δύο πολιτικά στρατόπεδα, αναφορικά με το ποιος μπορεί ν' σταθεί απέναντι στο Τραμπ για τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και αναφορικά με τις κινήσεις της πρώην υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έναντι του Σάντερς. Για την ώρα, οι υποψήφιοι φαίνεται να παίρνουν θέση άμυνας, σχετικά με τις μελλοντικές επιλογές τους, στην προεκλογική τους εκστρατεία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης ομιλίας, ανακοίνωσε ότι θα ζυγίσει τα επόμενα βήματά του, ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών, καθώς φαίνεται να βρίσκεται αρκετά πίσω.
Από την άλλη μεριά, η νίκη του 69χρονουΤραμπ, φαίνεται ότι θα ενισχύσει την ηγετική του εικόνα, στην τελική διεκδίκηση του προεδρικού χρήσματος των Ρεπουμπλικανών, παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικών επικρίσεων για δηλώσεις του, σχετικά με την απέλαση των παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ, αλλά και την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στη χώρα.
Ο Τραμπ εκλέχθηκε στην πρώτη θέση των προκριματικών του Νιου Χαμσάιρ, με ποσοστό 34% των ψήφων. Ο 63χρονος Τζον Κάσιτς, κυβερνήτης στο Οχάιο, εδραιώνοντας τη βιωσιμότητα της προεκλογικής του εκστρατείας, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 16% σύμφωνα με το CNN, με καταμετρημένο ποσοστό 67% των ψήφων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη του συνυποψηφίους του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στις εριστικές τακτικές του. "Από αύριο: μπουμ, μπουμ", δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ οι υποστηριχτές του, τον επευφημούσαν. Στην ομιλία του, υποστήριξε ότι ο Σάντερς “Θέλει να παραδώσει τη χώρα μας". Υποσχέθηκε ότι θα έχει άξιους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα διαπραγματεύονται καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, αλλά και ότι: “Θα στείλει στο διάβολο,” τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Από τη μεριά του, ο Σάντερς, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του, ως έναν δημοκρατικό σοσιαλιστή, έδωσε έμφαση στην εξάλειψη των εισοδηματικών ανισοτήτων, στη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών, αλλά και στην εξασφάλιση δωρεάν φοίτησης, στα δημόσια πανεπιστήμια.
"Μαζί θα στέλνουμε το μήνυμα, που θα ακουστεί από τη Γουόλ Στριτ μέχρι την Ουάσιγκτον, αλλά και από το Μέιν μέχρι την Καλιφόρνια, ότι η κυβέρνηση της μεγαλοπρεπούς χώρας μας ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε μερικούς υποστηριχτές πολυτελών προεκλογικών εκστρατειών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς στην επινίκια ομιλία του.
 
...προηγούμενη