Διαφήμιση
Διαφήμιση
«Μήνυμα αλληλεγγύης» το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό
Δελτία τύπου
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 10:24
tsipras_lagoudakisΤο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων που αναμένεται να δημιουργηθεί στο στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό Περάματος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, και το οποίο την περασμένη εβδομάδα
βρέθηκε στο κέντρο της επικαιρότητας λόγω της αντιπαράθεσης που προέκυψε ανάμεσα στον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και στον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, θα απασχολήσει σήμερα την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Και αυτό, καθώς στις 12.30 το μεσημέρι διοργανώνεται συγκέντρωση στη λεωφ. Λαμπράκη και Σχιστού «ενάντια στο κέντρο λαθρομεταναστών Σχιστού» από... «Επιτροπές Κατοίκων Πειραιώς», δράση η οποία -ωστόσο- προβάλλεται από την επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.
Στο ίδιο σημείο, λίγο νωρίτερα, στις 11 το πρωί, η ΚΕΕΡΦΑ διοργανώνει αντιφασιστική συγκέντρωση, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη διαμαρτυρία των «Επιτροπών Κατοίκων» και λέγοντας ότι «οι χρυσαυγίτες, φορώντας την προβιά της “Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά”, καλούν σε ρατσιστική σύναξη μίσους στο Σχιστό κατά του στρατοπέδου μεταναστών που σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».
Και ενώ στο Σχιστό θα πραγματοποιούνται αυτές οι δυο συγκεντρώσεις, στις 12 το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, σε μια προσπάθεια συντονισμού των τοπικών φορέων, καλεί σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά τους δημάρχους Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη και Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη.
Δήμος Περάματος
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση που έκανε αργά το βράδυ της Παρασκευής για το θέμα ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο οποίος δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι τώρα, αν και το στρατόπεδο «Στεφανάκη» ανήκει στον Δήμο Περάματος.
Ο δήμαρχος με τις δηλώσεις του στέλνει «μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» απέναντι στη «ρητορική του μίσους και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό», ξεκαθαρίζει ότι «με αίσθημα ευθύνης είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας, αλλά και το ανθρωπιστικό μας καθήκον» και προσθέτει ότι «επιδιώκουμε να είμαστε μέρος της λύσης και να μην ακολουθήσουμε την ατελέσφορη οδό της αντίδρασης και των κραυγών».
Ωστόσο, επισημαίνει την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης γι’ αυτή την απόφαση και τονίζει ότι κάθε επιλογή της κυβέρνησης που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες οφείλει να είναι το αποτέλεσμα ενός διαλόγου με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος στο Κέντρο Φιλοξενίας, κάνει γνωστό ότι πρόκειται για ένα στρατόπεδο ανοιχτού τύπου, που θα φυλάσσεται από την ελληνική αστυνομία και όπου θα φιλοξενούνται ταυτοποιημένες οικογένειες προσφύγων, περίπου 500 άνθρωποι κάθε φορά, για 48 έως 72 ώρες το πολύ, οι οποίοι στη συνέχεια θα μετακινούνται προς τα σύνορα.
Στον χώρο θα εξασφαλίζεται η πλήρης σίτιση, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με διάθεση catering και μαγειρείων, ενώ το μοίρασμα του φαγητού θα γίνεται από τους στρατιώτες.
Παράλληλα, θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη, σε συνδυασμό με την παρουσία κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και παιδιάτρων.
Επίσης θα δημιουργηθούν υποδομές που θα εξασφαλίζουν την ύδρευση, την αποχέτευση καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Δήμος Πειραιά
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ερωτηθείς για το Κέντρο Φιλοξενίας δήλωσε ότι δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, δεν μπορεί ο εκάστοτε δήμαρχος της όποιας περιοχής να είναι ευαίσθητος, αλλά -όταν είναι κοντά στην περιοχή του- να λέει ότι το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων πρέπει να πάει σε κάποιον άλλο δήμο.
Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του στο Σχιστό, αλλά με την προϋπόθεση να ρυθμιστούν ορισμένα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Κέντρου, όπως ποιος θα είναι ο αριθμός προσφύγων, αν θα υπάρχει περίθαλψη, αν θα υπάρχει ιατρική φροντίδα, τρόφιμα κ.ά.
Υποστήριξε, όμως, ότι καλό θα ήταν να υπάρχει νωρίτερα μια διαβούλευση της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργού με τους δημάρχους, ώστε και αυτοί να μη συλλαμβάνονται εξ απίνης και εξέφρασε την άποψη ότι οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Χαϊδαρίου έχουν ευαισθησία και δεν στέκονται απέναντι στο προσφυγικό, απλά έχουν πικρία, γιατί δεν ενημερώθηκαν.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι και στα όρια του Δήμου Πειραιά, αν υπήρχε μια έκταση που θα είχε μια υποδομή και θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, θα ήταν θετικός.
ΒΙΠΑΣ Α.Ε.
Επιστολή διαμαρτυρίας εξέδωσε το Δ.Σ. του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ Α.Ε.) με την οποία εκφράζει, όπως «και οι κάτοικοι των περιοχών των Δήμων Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος» (εντύπωση προκαλεί, γιατί αναφέρεται στους κατοίκους και ποιους κατοίκους εννοεί...), την έντονη αντίθεσή του για τη δημιουργία του Κέντρου και -όπως τονίζει- προξενεί ερωτήματα και έκπληξη το γεγονός πως χωρίς καμία μελέτη ούτε καν ενημέρωση το υπουργείο Αμυνας παραχώρησε τον χώρο των 7.750 τ.μ. μαζί με το εγκαταλελειμμένο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων για παιδιά μέσα σε μια νύχτα. Αφού χαρακτηρίζει λάθος τη συγκεκριμένη απόφαση, καλεί τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής μαζί με τις δημοτικές αρχές να αντιδράσουν σε αυτό που γίνεται.
 
...προηγούμενη