τελευταίο θέμα στο webtv συνεδριάσεων περιφέρειας

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Συνάντηση εργασίας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.
Περιφέρεια
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 13:35
14Συνάντηση εργασίας με θέμα «Δράσεις για την αντιμετώπιση της ελονοσίας στον Δήμο Μαραθώνος Αττικής» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στη Νέα Μάκρη του Δήμου Μαραθώνα μετά από κοινή πρόσκληση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του Υπουργείου Υγείας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.
Η επανεμφάνιση εγχώριων κρουσμάτων ελονοσίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, ετησίως από το 2009 έως το 2013, αλλά και το 2015, αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα. Υψηλού κινδύνου θεωρούνται όλες οι περιοχές στις οποίες καταγράφηκαν εγχώρια κρούσματα ελονοσίας τα τελευταία έτη, συμπεριλαμβανομένων περιοχών του Δήμου Μαραθώνα (2009-2012 και 2015). Για την πρόληψη της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στις περιοχές υψηλού κινδύνου, απαιτείται η υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, οι οποίες αναπτύχθηκαν επαρκώς στη χθεσινή συνάντηση.
Οι δράσεις αυτές συνοψίζονται ως εξής:
• Ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της ελονοσίας για την έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων, η οποία περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη καταγραφή των ευπαθών πληθυσμών και των πληθυσμών από ενδημικές για την ελονοσία χώρες, καθώς και ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων ελονοσίας (πόρτα – πόρτα) στους οικισμούς υψηλού κινδύνου του Δήμου Μαραθώνα.
• Ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για τη νόσο και τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια (συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών από ενδημικές χώρες).
• Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας.
• Υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα.
Στη διατομεακή συνάντηση εργασίας των εμπλεκόμενων φορέων συζητήθηκαν εκτενώς οι ενδεικνυόμενες δράσεις πρόληψης για την περίοδο μετάδοσης 2016 στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Βασιλική Λάσκαρη – Κρασοπούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ζαχαρίας Πελέκης και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, από τον Δήμο Μαραθώνα ο Αντιδήμαρχος Αδάμ Μεγαγιάννης και εκπρόσωποι φορέων του δήμου και επιστημονικό κλιμάκιο από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου δήλωσε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα γίνει η δημοπράτηση για τις παραπάνω δράσεις ύψους 600.000€ και ότι έγκαιρα θα είναι έτοιμη Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής για νέους ψεκασμούς εν όψει της θερινής περιόδου.
 
...προηγούμενη