ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 14:00
Σε πλήρη ετοιμότητα βρήκε το πρώτο κουδούνι τα σχολικά κτίρια του Ηρακλείου Αττικής, καθώς ο Δήμος προχώρησε σε όλες εκείνες τις εργασίες που απαιτούνται προκειμένου να διαμορφωθούν
κατάλληλα οι χώροι για τη νέα σχολική χρονιά. Στηριζόμενος κυρίως στις δικές του δυνάμεις και με ίδιους πόρους ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μέσω των ειδικών συνεργείων (για πρώτη φορά διαμορφώθηκαν ειδικά συνεργεία για τις εργασίες στα σχολεία), που ανέλαβαν το βάψιμο και τις διορθώσεις στα κτίρια, αλλά και της Υπηρεσίας Πρασίνου, η οποία φρόντισε για την καθαριότητα, παραδίδει ασφαλή, ανανεωμένα, καθαρά και λειτουργικά όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων για να ξεκινήσει απρόσκοπτα η νέα περίοδος.
Πριν τον αγιασμό, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, συναντήθηκε διαδοχικά με τους διευθυντές των σχολείων της πόλης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εργασίες ανανέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στα σχολικά κτίρια, να καταγράψει επιπλέον παρατηρήσεις και να ζητήσει τη βοήθειά τους προκειμένου να παραμείνουν οι χώροι κατάλληλοι για μια ομαλή σχολική χρονιά.
«Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να έχουμε μια αγαστή συνεργασία με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στα σχολεία να λειτουργήσουν ομαλά και αποτελεσματικά και σε αυτή την περίοδο», τόνισε στο μήνυμά του ο Νίκος Μπάμπαλος.
Με τις δυνάμεις του Δήμου στηρίζονται τα σχολεία
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στήριξε με κυρίως ίδιους πόρους τις ανάγκες παρεμβάσεων και εργασιών στα σχολεία, καθώς η κεντρική διοίκηση καθυστέρησε την καταβολή των απαιτούμενων, θεσμοθετημένων πόρων στους ΟΤΑ. Αποφασιστικής δε σημασίας αποδείχθηκε η κίνηση της δημοτικής αρχής να δοθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς 140.000 ευρώ από τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων προς τις Σχολικές Επιτροπές και από εκεί για τις ανάγκες των σχολείων, χρήματα η διάθεση των οποίων εκκρεμούσε από το 2012…
Ομοίως, ο Δήμος εξασφάλισε με δικούς του πόρους τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών μέχρι και το τέλος της περασμένης χρονιάς καθώς η κεντρική διοίκηση, για αυτό τον σκοπό, χρωστάει ακόμα στον Δήμο 50.000 ευρώ! Αυτά τα χρήματα, όταν έρθουν στα ταμεία του Δήμου, όπως δεσμεύθηκε ο κ. Μπάμπαλος θα κατευθυνθούν για περαιτέρω αναγκαίες εργασίες στα σχολεία.
Επιπλέον, στη διάρκεια της χρονιάς εξοφλήθηκαν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΔΕΚΟ (220.000 ευρώ) προκειμένου η νέα περίοδος να αρχίσει χωρίς βαρίδια.
Αναλυτικότερα στο κομμάτι των εργασιών, από τις αρχές του καλοκαιριού, τα ειδικά συνεργεία του Δήμου αλλά και εργολαβίες με εξωτερικά συνεργεία έχουν παρέμβει σε όλα τα σχολεία της πόλης με εργασίες βαψίματος, καθαρισμού, επιδιορθώσεις, παρεμβάσεις στη μόνωση κ.α. Δυστυχώς όμως, λόγω των οικονομικών εξελίξεων, κάποιες από τις εργολαβίες ή ακυρώθηκαν (λόγω απένταξης από το ΕΣΠΑ) ή καθυστέρησαν (ελέω capital controls).
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής πάλεψε όμως με τις δικές του δυνάμεις – πιο πρόσφατο παράδειγμα η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο δαπάνης 40.000 ευρώ μέσω ΣΑΤΑ για να πληρωθούν οι εργολαβίες και να επανεκκινήσουν τα έργα που έπαυσαν – προκειμένου να έχει έτοιμα και σε υψηλό επίπεδο τα σχολεία της πόλης.
Ευθύνη όλων να διατηρηθεί η καλή εικόνα
«Τα σχολεία πλέον παρουσιάζουν μια αξιοπρεπή εικόνα η διατήρηση της οποίας είναι ευθύνη όλων: Δήμου, εκπαιδευτικών, μαθητών», σχολίασε ο Νίκος Μπάμπαλος και συμπλήρωσε: «είναι σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό και κυρίως τα παιδιά, τα οποία πρέπει να γνωρίζουν ότι οι όποιες εργασίες ανανέωσης του σχολείου τους έγιναν με χρήματα που πληρώνουν σε φόρους οι ίδιοι τους οι γονείς».
Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και στο τι έγινε αλλά και στο πώς διατηρείται, ο δήμαρχος ανήγγειλε τη δημιουργία του Μητρώου Εργασιών, το οποίο θα είναι μια αναλυτική λίστα όλων εκείνων των παρεμβάσεων που έγιναν στα σχολικά κτίρια και που θα παραδοθεί αντίστοιχα σε κάθε έναν από τους διευθυντές των σχολείων.
Τα έργα και η προσπάθεια συνεχίζονται
Όμως ο αγώνας για μια καλύτερη υποδομή Παιδείας είναι καθημερινός και διαρκής. Έτσι, ο Νίκος Μπάμπαλος εξήγγειλε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής προς αυτή την κατεύθυνση:
- Την σύνταξη μελέτης για τη μετατροπή των οδών πέριξ των σχολείων της πόλης σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, όπου κριθεί ότι αυτό χρειάζεται για να διασφαλιστεί η ασφαλέστερη μετάβαση των παιδιών από και προς το σχολείο. Τα πρώτα έργα θα ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016
- Την σύνταξη μελέτης για την διαμόρφωση των αύλειων χώρων των νηπιαγωγείων της πόλης, με υλικά ασφαλέστερα για τα παιδιά και την ανανέωση των παιχνιδιών εξωτερικών χώρων.
2015-2016: Χρονιά ανακύκλωσης
Με πρωτοβουλία  της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, η σχολική χρονιά που ξεκινά ανακηρύσσεται σε έτος προώθησης της ανακύκλωσης στα σχολεία του Ηρακλείου. Για αυτό το λόγο, ο δήμαρχος ζήτησε τη βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών προκειμένου να πραγματοποιηθούν δράσεις στα σχολεία, οι οποίες, όπως είπε: «θα διδάξουν τα παιδιά τα οφέλη της ανακύκλωσης και θα ευαισθητοποιήσουν τους μεγάλους».
Φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες που έγιναν στα σχολεία της πόλης μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:
Αλλά και στην σελίδα facebook των ειδικών συνεργείων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής:


 
...προηγούμενη